Bostad

Jönköpings län i botten på fritidshusmarknaden

Jönköpings län i botten på fritidshusmarknaden

Nu är det åter igen dags för högsäsong på fritidshusmarknaden och enligt färska siffror från Mäklarstatistik har snittpriserna på fritidshus ökat med 18 procent i landet under de senaste fem åren. Dock går Jönköpings län emot den här trenden där man kan se att priserna istället har sjunkit.

I syfte att få en bild över hur prisutvecklingen har sett ut på fritidshus runt om i landet har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra försäljningspriser på fritidshus under mars 2016 till februari 2017 med samma period 2011/2012. Snittökningen för landet i stort ligger på 18 procent där medelpriset för ett fritidshus i dag landar på strax under 1,6 miljoner kronor.

En av de stora förlorarna

Dock finns det ett par län där priserna har gått ner något sedan 2011/2012. I Blekinge län ser man den tydligaste nedgången på -3 procent. Men Jönköpings län tillhör också en av de stora förlorarna där prisnedgången ligger på -2 procent.

Här ökar priserna mest

Störst ökning kan man se i Dalarnas län där priserna har ökat med hela 47 procent. Även boende i Västerbottens län kan kalla sig vinnare på marknaden med en ökning på 45 procent på fem år.

– Fritidshuspriserna låg ganska stabilt under några år innan de under 2016 steg relativt kraftigt, med 9 procent på riksnivå. Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymme att köpa fritidshus, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrå, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det känns även som att vi både har en grå och en grön våg. Många vill bo centralt i storstäderna men samtidigt ha möjlighet att fly ifrån den tidvis grå och hektiska vardagen till en mer lugn och lantlig miljö.

Till toppen