Bostad

Så får du din balkong att blomma

Så får du din balkong att blommaSå får du din balkong att blomma bild nr 2Så får du din balkong att blomma bild nr 3Så får du din balkong att blomma bild nr 4
Så får du din balkong att blomma bild nr 6Så får du din balkong att blomma bild nr 7Så får du din balkong att blomma bild nr 8Så får du din balkong att blomma bild nr 9

Så fort vädret tillåter så är vi många som väljer att sätta oss på balkongen eller uteplatsen och njuta av vårsolens strålar, även om värmen inte riktigt är här ännu. Nätterna är fortfarande kalla, men den som är ivrig kan göra balkongen mysig redan nu, i väntan på värmen.

– Så fort det är plusgrader dygnet runt så kan man sätta ut sommarblommorna, berättar Jonna Sundling, butiksbiträde på Plantagen i Jönköping.

Alla blommor är inte känsliga mot kyla på samma sätt som andra, så även under vårmånaderna går det att få lite liv på balkongen. Jonna berättar att exempelvis Stjärnöga är en lite tåligare blomma som är väldigt populär under tidig vår.

Höj mysighetsfaktorn ute
På sommaren använder många balkongen som om den vore ett extra rum i hemmet. Att inreda balkongen med textilier blir allt vanligare. Ett par fina plädar och kuddar höjer inte bara mysfaktorn, det är dessutom kanon de dagar man vill sitta där och dricka sitt eftermiddagskaffe, även då vindarna är lite kyligare. Även ljuslyktor är mysigt att inreda med på balkongen.

Allt går att odla på en balkong
De senare åren har det varit populärt med egna odlingar i små odlingslådor, vilket Jonna tycker är roligt. 

- Sallad, tomater, kryddor, jordgubbar och smultron, allt går att odla på en balkong, berättar Jonna som spår att trenden kommer att hålla i sig även denna sommar.

Att använda lite av den egenodlade basilikan vid matlagningen och sedan servera middagen med nyskördade tomater från balkongen, kan sätta lite guldkant på vardagen.

Gör balkongen magisk
Varför inte även utnyttja väggarna till fullo? Att placera ut en blomlåda på golvet intill en vägg och låta en klätterväxt ringla sig upp på väggen, kan bli väldigt vackert. För ytterligare ombonad känsla kan du sätta upp hyllor på väggarna där du placerar blommor och ljusstakar. Har man ett kallt betonggolv kan en matta eller ett klickgolv göra underverk för balkongen. För att ytterligare höja mysighetsfaktorn ska man inte glömma bort belysningen. Fina ljusslingor som fungerar året om, kan hängas både längs räcket, väggen och taket och får vilken balkong som helst att bli magisk.

Martina Wipa

LÄS MER: Så påverkas du av färgerna i ditt hem

LÄS MER: Nu är det exklusivt med mörka väggar

LÄS MER: Inredning som ger vårkänslor

 

Till toppen