Bostad

LÅNESKRÄLL: Jönköpings fastigheter belånade för närmare 66 miljarder

LÅNESKRÄLL: Jönköpings fastigheter belånade för närmare 66 miljarderLÅNESKRÄLL: Jönköpings fastigheter belånade för närmare 66 miljarder bild nr 2

Jönköpings fastighetsägare är i särklass högst belånade i länet. Det kan skapa problem, om bostadsbubblan spricker.

En kartläggning som gjorts av nyhetsbyrån Siren, visar att fastighetsägarna i Jönköping lånat mångdubbelt mer till sina bostäder, än länets övriga bolånetagare.

Medan villa- och bostadsrättsägarna i Jönköping skaffat sig en sammanlagd bolåneskuld på 65,9 miljarder, har fastighetsägarna i Värnamo, som återfinns på andra plats i länsstatistiken "bara" lånat 15,4 miljarder.

Lägst belånade i länet är fastighetsägarna i Aneby, med en total bolåneskuld på 2,7 miljarder.

I Lantmäteriets pantbrevsregister finns landets 12,9 miljoner pantbrev registrerade, som i mars i år uppgick till ett totalt värde av 4980 miljarder kronor, eller nästan 5 biljoner kronor. Fördelat på landets 290 kommuner, ger det en genomsnittlig bolånestorlek på 17,2 miljarder per kommun.

Utvecklingen i Jönköping, som just nu är densamma i alla storstäder och storstadsnära kommuner, är oroande.

Den som har en högt belånad fastighet löper risk att drabbas av ekonomiska bekymmer, om fastighetspriserna sjunker och lånet på bostaden därmed blir större än det pris man kan få ut vid en försäljning. Räntehöjningar slår också hårt mot denna grupp på bostadsmarknaden.

Fakta

Här är fastigheterna intecknade för flest miljarder:

Stockholm 497,7
Göteborg 293,5
Malmö 159,6
Uppsala 103,3
Helsingborg 77,7
Nacka 76,4
Linköping 75,3
Västerås 75,0
Örebro 67,6
Norrköping 67,5

Till toppen