Bostad

Krisrapporten: Bostadsmarknaden i Jönköping är överhettad

Krisrapporten: Bostadsmarknaden i Jönköping är överhettad

Bostasdsmarknaden i Jönköpings län är överhettad, med ett generellt underskott på bostäder bland alla kommuner. Det framgår i länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys för 2017.

På uppdrag av regeringen analyserar länsstyrelsen årligen bostadsmarknaden i Jönköpings län. Syftet är bland annat att stötta kommunernas arbete med boende planering.

Nyligen släpptes analysen för 2017, som i första hand bygger på hur bostadsmarknaden sett ut under föregående år. I den konstaterar länsstyrelsen att bostadsmarknaden är överhettad och att det generellt råder ett underskott på bostäder bland alla kommuner i länet.

En av slutsatserna i analysen är att många av länets invånare inte kommer få sina önskemål eller behov av en bättre bostad infriade de kommande åren. Det konstateras också att bostadsbristen ackumulerats över flera år och att den beror på ett antal faktorer.

En orsak är att befolkningen ökar. En annan är att för få bostäder byggt över tid. Dessutom har boendemönstren förändrats.

Analysen visar alltså att samtliga kommuner i länet har ett generellt underskott på bostäder, både i kommunen som helhet och i centralorten.

I drygt hälften av kommunerna råder balans på bostadsmarknaden i kommunens övriga delar, det vill säga utanför centralorten. Det gäller i Gnosjö, Habo, Gislaved, Vaggeryd, Värnamo, Sävsjö och Tranås kommun.

LÄS MER: Trendbrott: Jönköpings bostadsrättspriser sjunker

LÄS MER: Miljonköpen: Här är Jönköpings dyraste lyxvillor 2017

Till toppen