City

Hyllad frisör gör comeback

Hyllad frisör gör comebackHyllad frisör gör comeback bild nr 2

Den efterfrågade frisören Virpi Ammunet, 51, är tillbaka i Jönköping. När hon släppte nyheten om sin tillbakaflytt fick hon in fyrtio bokningar samma kväll.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Jag har verkligen längtat jättemycket. Reaktionerna har varit väldigt positiva, över förväntan, säger Ammunet.

Virpi Ammunet har arbetat som frisör i trettio år. Hon började sin karriär som elev på Klippoteket 1987 och startade salong Hårsmedjan på Vättersnäs 1993. Salongen flyttade senare till Kanalgatan i Jönköping. Under sina tjugo år hann hon gör ett starkt intryck på Jönköpingsborna innan hon flyttade till Ullared för kärleken.

Men sedan en månad tillbaka är hon, till mångas glädje, åter i Jönköping där hon hyr en frisörstol hos sin tidigare kollega och vän Eva Lundberg, på salong På Håret på Västra Storgatan i Jönköping.

– När jag var elev på Klippoteket hade jag Eva som mentor. Sedan dess har vi varit vänner, säger Ammunet.

– Vi har båda väldigt lång erfarenhet, vi är noggranna, uppdaterade och bryr oss om kunden till hundra procent, säger Eva Lundberg.

Blev rörd till tårar

Ryktet om att Virpi Ammunet skulle komma tillbaka till Jönköping spred sig fort.

– Det var många som ryckte i mig, men jag kände att jag ville jobba hos Eva. Jag blev till och med så rörd att jag började gråta när vi gjorde upp med avtalet. Det är viktigt att magkänslan känns rätt, säger hon.

– Vi lever efter den gamla skolan, vi är kollegor inte konkurrenter. Sitter någon i skiten så måste man stötta upp och hjälpa varandra, säger Lundberg.

Stamkund sedan 30 år tillbaka

När Jmini besöker frisersalongen är en av Ammunets stamkunder på plats. Hon heter Anneli Wetterström och har varit kund hos Ammunet sedan hennes första salong på Vättersnäs.

– Jag har bott utomlands några år, men nu har jag flyttat tillbaka till Jönköping och då var det en självklarhet att gå tillbaka till Virpi, säger Wetterström och tillägger:

– Det är den här personliga kontakten och servicen som gör att man kommer tillbaka.

Kund från Danmark

Virpi Ammunet berättar att hon har kunder som reser långväga för att få sitt hår klippt och färgat av henne. En kund reser ända från Danmark.

– På söndag ska jag göra en baluppsättning åt en tjej som bor i Halmstad. Och så har jag en del kunder från Ullared som kommer hit med, säger hon.

Hon berättar att den sociala biten är det som gör att hon inte har tröttnat på sitt jobb efter alla år i branschen.

– Man blir nästan som en familj med sina kunder. Och så älskar jag ju att färga hår. Det brinner jag jättemycket för – då går man igång.

Gammalt, modernt och bohemiskt

Salongen på Västra Storgatan har funnits i drygt 45 år. För 29 år sedan tog Eva Lundberg över rodret och döpte om salongen till På Håret. Sedan dess har salongen genomgått tre renoveringar.

– I dag är stilen gammalt, modernt och bohemiskt, beskriver Eva lokalerna och fortsätter:

– Jag samlar på gamla frisörgrejer som kunderna brukar tycka om att titta på.

– Eva är en samlare och jag en rensare, fyller Ammunet i.

Att salongen har sina lokaler på andra våningen tycker vännerna enbart är positivt.

– Många kunder uppskattar att folk inte kan stå och titta i skyltfönstret. Man kan ha färg i håret och se ut som skjutton utan att någon ser, säger Lundberg.

Från bebisar till en 98-åring

Salongens kundkrets är blandad och uppdragen är många.

– Vi gör allt från bruduppsättningar till skäggklippning och permanent. Och vi har allt från bebisar till min äldsta kund som är 98 år, säger Lundberg.

I lokalen finna även en hälsocoatch som erbjuder massage och fransförlängning, samt en nagelteknolog.

– Tanken är att vi ska anordna lite mingelkvällar här, säger Ammunet avslutningsvis.

Till toppen