City

Ny matmarknad tar plats i city

Ny matmarknad tar plats i city

På lördagen den 27 maj mellan klockan 10 och 16 tar en helt ny matmarknad, med ett tjugotal lokala producenter, plats i city. Det nya satsningen blir en del av den traditionella vårmarknaden i Jönköping.

– Det blir ett nytt evenemang i evenemanget, säger Birgitta Andersson, på Hushållningssällskapet.

Smaka på Småland är namnet på den nya matmarknaden som kommer till Kanalplan i Jönköping på lördag. 

– Det blir ett varierat utbud med korvar, ostar, bröd, marmelader, glass, drycker, tomater, fisk, mjöl med mera, med mera, säger Birgitta Andersson, på Hushållningssällskapet.

Sammanlagt kommer ett tjugotal lokala producenter från länet att finnas på plats mellan klockan 10 och 16.

– Många förknippar matmarknad i Jönköping med den internationella matmarknaden, och den är ju jättebra. Men vi är flera som har tyckt att det också finns väldigt mycket lokal mat som är värd att lyfta fram.

Kommunalstyrelsens ordförande lagar grillmåltid

Det kommer även att finnas en scen där den lokala maten ska vara i fokus. Bland annat kommer kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson, tillsammans med Lena Fransson från Ebbarps Norrgård i Forserum, laga en grillmåltid baserad på produkter från regionen.

På scen får man också träffa Anna Säll, född i Tenhult, som i januari vann silver i EM i Unga bagare i Frankrike.

– Hon kommer dekorera tårtor och bjuda på lite tips.

Programmet kommer att ledas av Håkan Eng, som också kommer att plocka upp flera av producenterna på scen, för att diskutera mer kring deras produkter.

Kör traktor med VR glasögon

Dessutom kommer Arla och projektet Jobba grönt att erbjuder VR glasögon där man till exempel kan förflyttas till en traktor eller hälsa på kalvar.

– Mina förhoppningar är att människor ska upptäcka vilket fantastiskt utbud vi har av bra mat i vår region. Det här hänger ju även ihop med att våra lokala företagare ska få sälja sina produkter och utveckla sina företag, vilket i sin tur hänger ihop med att vi kan få öppna landskap.

Matmarknaden är ett samarrangemang mellan Hushållningssällskapet och Jönköpings city, och medfinansieras av regionförbundet, Sparbanksstiftelsen Alfa och Jönköpings kommun.

Till toppen