City

Jönköpings nya vattenfest – det här händer

Jönköpings nya vattenfest – det här händerJönköpings nya vattenfest – det här händer bild nr 2Jönköpings nya vattenfest – det här händer bild nr 3

Den 17-27 augusti blir det fest på och omkring sjöarna i centrala Jönköping. Då är det nämligen dags för den första upplagan av H20 Jönköping, som anordnas i samband med att staden blir arena för ett antal stora idrottsevenemang kopplade till just vatten.

Fyra stora nationella idrottsevenemang ramar in elva dagar av festligheter i centrala Jönköping i sommar. Det handlar om SM i rodd, Allsvenskan i segling, cykelloppet Ralpha 12 Hills och Jönköping Marathon.

Programmet för dagarna kommer även att innehålla mängder av spännande uppvisningar, föreläsningar och prova-på-aktiviteter inom både idrott och kultur – allt under temat vatten.

– Vi tänkte att det här bakar vi ihop till ett jättekalas, säger Henrik Hermansson, festkoordinator och fortsätter:

– Det blir en folkfest för alla. Dessutom är det prideparad och det är studentinspark, så det kommer bli ett väldigt drag i staden de här dagarna.

Världspremiär inviger festen

H20 Jönköping invigs sent på fredagskvällen 18 augusti, då Cirkus Cirkör, i samarbete med Stockholm Konstsim Herr och Neptun Konstsim, ger föreställningen Aquanauts som har världspremiär, med Munksjön som scen.

Prova-på-aktiviteter

Bland prova-på-aktiviteterna hittar vi bland annat flyboard, en vattensport där man kan sväva upp till nio meter ovanför vattenytan.

Dessutom ges möjligheten att testa på att åka gondol, stand up paddels, aquaskippers, trampbåtar och segling för personer med variationssvårigheter.

Träffa sjöjungfrur

Vid Munksjön kommer man även att kunna träffa sjöjungfrur från föreningen Mermaids of Jönköping. De kommer att finnas på plats under den första helgen.

– Man kommer kunna se oss, ställa frågor och få information om hur man tar kontakt med oss. Vi erbjuder privatlektioner, olika event och barnkalas, berättar Madeleine Engström, från Mermaids of Jönköping.

Fenomenet att klä ut sig till en sjöjungfru och simma i vattnet har sedan tidigare varit populärt i USA, Australien och Tyskland. Men i Sverige är det relativt nytt. Föreningen Mermaids of Jönköping startade i vintras.

– Idén kommer från att vi alla har sett filmen Lilla sjöjungfrun som små, och sjöjungfrur är ju väldigt vackra väsen. Sen har vi sysslat en del med Cosplay där man går in i olika karaktärer. Vi beställde hem varsin fena och fastnade för det, förklarar Engström.

Är det svårt att simma med fenan?

– Ja, man använder sig av en speciell teknik. Vi använder oss av delfinkicken från fjärilsimmet. Sen måste man klara av att vara under vattnet, för det är där man känner sig som mest graciös.

Giraffparad och musikal

Bland kulturinslagen finns konserter med allt från opera till rap, en giraffparad genom stan och konstbastu med badbaljor.

Dessutom kommer man att få ett smakprov från musikalen Les Misérable.

H20 Jönköping ersätter Jönköpingsfesten, som arrangerades i augusti under fem års tid.

Medarrangörer till festivalen är Jönköpings kommun, Jönköping city och Destination Jönköping.

LÄS MER: KLART: Stor festival till Jönköping

Till toppen