City

Allt du behöver veta om Jönköpings pridefestival

Allt du behöver veta om Jönköpings pridefestival

Sedan starten 2013 har Prideparaden vuxit i Jönköping och i år firar festivalen fem år.

– Pride är viktigt för att visa att alla har lika mycket rätt till kärlek, säger Peter Alsén, ordförande för Qom Ut.

I år sträcker sig Jönköping Pride över fyra dagar istället för en. Årets Pridevecka invigs på Kulturhuset Spira den 23 augusti där det bland annat kommer bjudas på invigningstal, musik, dryck och underhållning. Förre invigningen spelas föreställningen Komma ut.

Sedan fortsätter firandet med olika aktiviteter, så som homohistorisk stadsvandring och föreläsningar om transsexualitet, fram till och med lördagen den 26 augusti när paraden hålls.

– Det finns så många människor, framför allt ungdomar, som inte vågar vara den de är. Antingen för att de skäms eller för att det finns en hotbild mot dem. Så länge vi lever i en värld där människor inte vågar uttrycka den de är så är det här viktigt. Pride är som ett uppror mot det, säger Peter Alsén, ordförande för Qom Ut.

LÄS MER: Därför går jag i Pridetåget

En stor okunskap

Alsén menar att det fortfarande finns en stor okunskap bland människor kring hbtq-frågor och att det måste få bli en norm att vara en hbtq-person.

– Pride är viktigt för att visa att alla har lika mycket rätt till kärlek.

Precis som tidigare år startar Prideparaden vid Per Brahe-gymnasiet och fortsätter bort till Hovrättstorget, vidare via Östra Storgatan fram till slutdestinationen Rådhusparken, där det blir musik och underhållning.

Förra året deltog 8 000 personer i paraden och i år hoppas arrangörerna på ännu fler.

– Det var fantastiskt lyckat förra året och vi hoppas att det blir precis lika bra varje år, fast med fler deltagare såklart. Vi har ökat med 2 000 deltagare per år ungefär, så i år hoppas vi på 10 000 deltagare.

Vad tror du det stigande deltagandet beror på?

– Jag hoppas att det beror på att folk är mer öppensinniga och glada över detta – att folk ser det som den folkfest det är. Men man får aldrig heller glömma varför detta finns och för vilka vi gör det här.

– Det är få saker som gör mig så glad som när jag ser stolta hbtq-föräldrar i paraden. Eftersom att jag jobbar med ungdomar och vet hur dåligt många mår blir jag så glad när jag ser sådant.

"En hejdundrande fest"

I år sammanfaller Jönköping Pride med både högskolestudenternas insparksvecka och Jönköpings vattenfestival.

– Det blir ett hejdundrande party i år. Det är ju så härligt att ha detta tillsammans med studenterna. Förra året hade vi 1 500 studenter i paraden och det blir ju väldigt maffigt.

Måste bli fler

Slutligen vill Alsén skicka med en uppmaning:

– Det behövs fler människor till nästa år. Kontakta Qom Ut och be om att få hjälpa till att arrangera och vara med.

I dagsläget består Qom Uts styrelse endast av fem medlemmar.

– Blir vi inte fler kan det sluta med att det inte blir någon mer Pride. Vi gör detta för att vi vill göra detta och vi tycker att det är jätteviktigt, men vi måste bli fler.

LÄS MER: Återupplev Pridefestivalen i unik video

Till toppen