Nöje Jönköping

Helt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping

Helt fängslande när Kling och Klang bor i JönköpingHelt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping bild nr 2Helt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping bild nr 3Helt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping bild nr 4
Helt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping bild nr 6Helt fängslande när Kling och Klang bor i Jönköping bild nr 7

De rätt nyligen byggda lägenhetshusen vid Munksjöns kant framför Länsstyrelsen i Jönköping har fått sig två speciella namn. Och vid närmare eftertanke är det rätt fyndigt. 

Att säga att man har sovit på Vallgatan över natten innebär att man har hamnat i fyllecell hos polisen efter en törstig kväll.
Men nu har innebörden utvecklas och man kan nu tillägga att man har befunnit sig på Hamngatan hos två välkända poliskonstaplar. 

Populära namn
Det har blivit populärt att kalla bostäder, byggnader och fastigheter för olika, ofta rätt roliga namn. Lägenhetshuset på Strandängen har fått namnet Ormhuset och Jönköpings nya landmärke kallas inofficiellt för Toarullen. 
Nu har alltså ytterligare två fastigheter fått sig varsitt namn. 

Nya bostadshus
För knappt två år sedan börjades det byggas lägenhetshus, såväl hyres- som bostadsrätt framför Länsstyrelsen och delar av polishuset i Jönköping. Det ena huset drivs i Vätterhems regi och är ett hyreshus och det andra står Riksbyggen för. Och för snart exakt ett år sedan kunde de första hyresgästerna flytta in och ta del av utsikten över Munksjön. 

Tack vare balkongerna
Husen är som två kolosser, ett i svart och det andra i en brunaktig kulör. Men det är inte färgerna eller storleken på husen som gör att fastigheterna har fått de lätt komiska namnen- det är balkongerna.

Skaka galler
Balkongerna på de båda fastigheterna är nämligen utformade på det vis att balkongräcket ute i kanterna går enda upp till balkongens tak och vissa delar av balkongen är med andra ord helt igenbommad, precis som om man levde bakom galler. (Ta del av bilderna så förstår ni)
Därför har lägenhetshusen nu börjat kallas för Kling och Klang. Ett finare alternativ för det riktiga häktet hos polisen i Jönköping. 

Hos farbröderna blå
Kling och Klang känner nog de flesta till från Astrid Lindgrens böcker med Pippi Långstrump. Där möter Pippi på de två virriga och inte helt kompetenta poliserna Kling och Klang.  

Få platser
Med åren har det talats om att de svenska fängelserna har ont och platser och att fler snart inte får plats på dessa institutioner. Så kanske vore det bra att överlåta lägenhetshuset till kriminalvården. 

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen