Region Jönkping

Skandinaviskt projekt ska minska fästingburna infektioner

Region Jönköpings län är en av elva parter i Sverige, Norge och Danmark som under tre år ska bedriva ett stort forskningsprojekt för att minska antalet fästingburna infektioner hos både människor och djur. 

Projektet har beviljats drygt 40 miljoner kronor från EU och leds av Länssjukhuset Ryhov i Jönköping samt norska Sørlandet Sykehus Helseforetak (HF).


– Detta är ett av de största forskningsprojekten om fästingar och fästingburna infektioner i Skandinavien under de senaste åren, säger projektledaren för ScandTick Innovation, Per-Eric Lindgren, forskningsledare i mikrobiologi vid Medicinsk diagnostik i Region Jönköpings län och professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet.

Det huvudsakliga målet för forskningsprojektet är att reducera antalet fästingburna infektioner hos såväl människor som hos produktions- och sällskapsdjur samt att lindra/bota dem som fått fästingburna infektioner.

– För forskargruppen här i Jönköping är det oerhört stimulerande att vi fått en så betydande position i projektet, både i projektledningen och i samordningen av delprojekt med fokus på diagnostik, rapportering av sjukdomsfall samt utveckling av läkemedel och vaccin, säger Anna J Henningsson, mikrobiolog och infektionsläkare vid Länssjukhuset Ryhov.

 

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen