Nöje Jönköping

Film möter teater i ”Monstret i väggen”

Film möter teater i ”Monstret i väggen”Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 2Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 3Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 4
Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 6Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 7Film möter teater i ”Monstret i väggen” bild nr 8

Under fredagen hölls det repetitioner på Jönköpings teater för den nya kombinationen av film och teater, en mysrysare för barn vid namn Monstret i väggen.

Ett uppbyggt rum mitt på scenen i en tom teater. I rummet är det full fart då det repeteras inför premiären av Monstret i väggen, en film och en teater i ett. Förberedelserna och manusarbetet började tidigt i våras och nu är man nästan i mål. Nanny Nilsson och Mathias Lithner spelar två av tre roller som finns med i teatern. Idag har man repetitioner och spelar upp för den tänkta målgruppen, som är sex till nio år.

Handlingen är rak och enkel tycker regissören Christian Arin. Berättelsen handlar om syskonen Stig och Asta som sover hos sin farbror (spelas av Claudio Salvo) under tiden föräldrarna är på semester. Slottet farbrodern bor i är stort och gammalt vilket oftast känns skrämmande för barn. När lillebror Stig hör mystiska ljud på kvällen när syskonen ska sova övertygar han sin syster om att det finns spöken och skrämmande djur på alla håll och kanter i rummet. 

”Barnen skrämda på ett roligt sätt”
Meningen med teatern är att barnen ska kunna skratta åt sina rädslor och att göra något läskigt till något komiskt. För att få ut bästa effekt har man valt att lägga in ljudeffekter från olika håll och det är detta som får teatern att upplevas mer som en film. Underifrån, uppifrån, bakom och framför publiken kommer olika ljud som är till för att göra känslorna ännu starkare. Regissören själv uttrycker det ”som att gå på bio men mer direkt”. Alla ljud- och ljuseffekter sköter Patrik Petersson som därför spelar en stor roll i arbetet.

Ett brett budskap
Christian Arin fick inspiration och bestämde sig för att han ville skapa någonting innehållande mycket ljud. Därefter satte han upp en ganska enkel handling men som han tror kan ha ett brett budskap och tolkas på olika sätt. Han tror att man som barn kan relatera till alla gånger och på alla sätt som saker inte visar sig vara på det sätt man trodde från början. I teatern, som utlovat kommer få ett lyckligt slut, visar det sig att det som lillebror Stig trodde var farliga lejon eller en dinosaurie i själva verket inte är något han behöva vara rädd för. Detsamma kan också gälla en person som visade sig vara bättre än man trott. Det tror Christian är ett budskap barnen kan ta åt sig.

27 september är datumet för premiären och i oktober kommer en rad offentliga föreställningar av Monstret i väggen visas på Länsmuseet . Hela hösten kommer runt 25 uppvisningar hållas men regissören hoppas på fler i vår.

Agnes Edlund

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen