Nöje

Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon

Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögonDick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 2Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 3Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 4
Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 6Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 7Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 8Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 9
Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 11Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 12Dick Wåhlin: Jönköping genom en fotografs ögon bild nr 13

Dick Wåhlin från Bankeryds fotoklubb berättar om sitt fotande.

Berätta om dig själv?

Jag heter Dick Wåhlin och bor i Bankeryd sedan 1997. Det var mitt arbete som förde mig och min familj hit till Jönköpingsområdet och det är jag fortfarande mycket glad och tacksam för. Vi trivs mycket bra och det var också väldigt lätt att komma in i den trivsamma atmosfär som jag tycker präglar Jönköping.

Berätta om ditt fotograferande

Jag har sysslat med fotografering mer eller mindre aktivt i olika omgångar sedan mitten av 1980-talet. Det började med att jag köpte min första systemkamera och sedan anmälde mig till en studiecirkel för naturfotografering. Det här var i Trollhättan och det innebar att vi ofta var uppe på Halleberg och Hunneberg och fotograferade djur och natur. Men vi gjorde också fotoutflykter tillsammans till andra intressanta platser, tex till Västkusten och Öland. På den tiden var det diabilder som dominerade och vi satte ihop olika bildspel med flera diabilds-projketorer som var sammankopplade till varandra. Bildspelen visade vi sedan för våra nära och kära men även i ett par offentliga visningar.

Jag är nu medlem i Bankeryds Fotoklubb sedan ett par år tillbaka. Ingår också i klubbens styrelsen och är webmaster med ansvar för klubbens hemsidan. Jag tycker fortfarande om att fotografera djur och natur även om jag idag även har försökt att bredda mig även till andra områden. Det finns hela tiden nya saker att utveckla sig på inom foto genom att dagens teknik ger så många fler möjligheter att skapa bilder. När jag började att fotografera så fick man egentligen bara en chans att skapa en bra och intressant bild. Det var i just det ögonblick kortet togs, därefter fick man vänta i en vecka eller två för att se resultatet under tiden fotolabbet framkallade filmen. Fördelen var den att man var mycket mer noggrann under själva fotograferandet eftersom man var rädd om de 36 rutorna man hade på filmrullen i sin kamera. Idag är fotograferandet mer tydligt uppdelat i två olika faser, själva ögonblicket man tar bilden samt när man kommer hem och redigerar bilden i datorn. Idag har man också många fler chanser eftersom man inte längre behöver fundera särskilt mycket på hur många bilder man knäpper med sin kamera.

Utöver foto lägger jag också en del tid på släktforskning som är mitt andra stort intresse. En gemensam nämnare i de här båda områdena är vikten av att inte bara bevara utan även att dokumentera. Jag menar att det är viktigt att alltid notera uppgifter om sina bilder för framtiden. Hur många gamla bildskatter kastas inte bort idag bara för att de upplevs ointressanta när man inte kan identifiera varken personer eller miljöer på gamla bilder. De bilder vi tar idag blir också gamla någon gång i framtiden och därför är det här viktigt att tänka på redan idag. Det bästa är om man kan dokumentera löpande annars är risken att man till slut har så mycket bilder så man inte orkar inte gå tillbaka och göra det arbetet senare.

Utöver att sköta om Bankeryds Fotoklubbs Hemsida så har jag idag två bloggar som jag försöker uppdatera kontinuerligt. Givetvis handlar dessa bloggar om mina två intressen, foto och släktforskning.
Vill du läsa och och följa bloggarna så finns länkarna till dem här nedanför

Dick Wåhlin bloggar släktforskning

Fotodagboken - Dick Wåhlin

Monica Engstrand

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen