Nöje Jönköping

Hyllning Till Svend Asmussen

Hyllning Till Svend AsmussenHyllning Till Svend Asmussen bild nr 2Hyllning Till Svend Asmussen bild nr 3Hyllning Till Svend Asmussen bild nr 4
Hyllning Till Svend Asmussen bild nr 6Hyllning Till Svend Asmussen bild nr 7

År 2016 är det 100 år sedan Svend Asmussen föddes. Han anses vara en av världens främsta jazzviolinister.

På grund av hans och Ulrik Neumans samarbete med Alice Babs i Swe-Danes under åren 1958-64 blev han känd och uppskattad av en bred svensk publik. Inte minst var detta fallet efter en bejublad show på Berns i Stockholm.

I vart fall flertalet svenskar nu 60+ minns deras komposition ”Scandinavian Shuffle”.
När nu 35 årige Mads Tolling ger en hyllningskonsert för Asmussen med sin kvartett är det naturligt att den spelas även om det är svårt att göra den rättvisa utan Alice Babs oefterhärmliga kvittrande. Men publiken fick vänta ända tills extranumret innan den spelades.

Naturligtvis spelades också det som kom att bli Svend Asmussens signaturmelodi ”June Night”. Den ingick i ett medley med kända Svend Asmussen melodier som Honeysuckle rose och den lille Ole med paraplyen. Det sistnämnda stycket idag framfört som ett utmärkt solo av basisten Kasper Tagel.

Kvartetten, nu på turné genom Danmark och Sverige, består i övrigt av Jacob Fisher gitarr och norrmannen Snorre Kirk, trummor. Jacob Fisher är en synnerligen begåvad gitarrist. Nu senast aktuell med CDn In New York City där han tillsammans med tre andra musiker bjuder på godbitar som Love for sale, A Nightingale sang in Berkely Square och Tenderly.
Fisher är för övrigt kvartettens ålderman (48!) och den ende av dem som spelat med Svend Asmussen bland annat vid ett dennes besök i Jönköping.

I första set bjöds bland annat på It do´nt mean a thing som inledning och därefter Someone to watch over me och I got rhythm.

Jazzklubbens konsert i Konsertsalen, Spira, var besökt av en inte alltför talrik publik med ganska hög medelålder. Visserligen var framförandet njutbart men frågan är om inte ambitionen att visa sin virtuositet tog bort en del av den lekfullhet som präglade Svend Asmussens unika musikstil.

New Big Band bestående av 11 manliga musiker samt Anna på piano och Elin som vokalist från Jönköpings Kulturskola var kvällens förband och de började välfunnet den första dagen i oktober med Autumn leaves som inledning och därefter bland annat med Citylights och Duke Ellingtons Satin Doll.


Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen