Kommun Jönköping

Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende

Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboendeGamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende bild nr 2Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende bild nr 3Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende bild nr 4
Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende bild nr 6Gamla Systembolaget hade kunnat bli flyktingboende bild nr 7

Var ska alla de flyktingar som kommer till Jönköping, egentligen ta vägen? Delar av A6 kasern används redan som evakueringsboende, vilket innebär att flyktingarna som kommer dit ska stanna tre till sju dagar, innan de förflyttas vidare.

Som redan nämnt används delar av kasernbyggnaden på A6 som evakueringsboende, alltså inte asylboende eller HVB-hem, som många har fått en felaktig uppfattning om. 

Passerat gränsen utan registrering
Ett evakueringsboende är en plats för de flyktingar som ännu inte har blivit registrerade i något EU-land. De som inte har registrera sig i något EU-land på väg till Sverige körs sedan vidare till något av de evakueringsboende som finns i landet. Och ett av dessa är alltså A6 kasernbyggnad. 
Där ska de stanna i max tre dygn, men det har sedan en tid tillbaka utökats till en maxtid för vistelse på sju dygn. Detta för att myndigheter inte hinner registrera alla som kommer till det tillfälliga boendet. 

Fastigheter står tomma
Det finns flera platser och fastigheter runt om i Jönköping som under längre perioder under året ekar tomma och inte nyttjas av kommunens eller regionens skattebetalare. Och med den rådande flyktingkrisen och med omkring 1 000 personer som väller in över den svenska gränsen dagligen, måste dessa individer ha någonstans att bo tillfälligt.

Stänger från 12.00
Under gårdagen, den 11 november meddelade regeringen med Stefan Löfven i spetsen att de kommer stänga de svenska gränserna från och med klockan 12.00, idag den 12 november, detta för att Regeringen har beslutat om att införa en tillfällig gränskontroll för att få ett mer ordnat flyktingmottagande.

På färjor och tåg
Beslutet fattas formellt på ett regeringssammanträde på torsdagsförmiddagen.
Konkret innebär det stickprovskontroller ombord på tåg och färjor.
– Detta följs noggrant varje dag, varje timme, sedan får vi se om det behöver vidtas fler åtgärder, säger statsminister Stefan Löfven till Expressen. 

Stickprovskontroller i tio dagar
Inrikesminister Anders Ygeman säger på torsdagsmorgonen att det kommer innebära stickprovskontroller av ID-handlingar.
Kontrollerna kommer till att börja med att pågå i tio dagar men Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielson tror att det behövs mer tid.
Poliser från hela landet kan skickas till Skåne.
- Nu flyttar vi fram styrkan till gränsen, säger Börje Öhman, presschef vid polisen.

Har 600 platser- inga används
Svensk Kyrkan med alla sina fastigheter i sin ägo har redan på vissa platser upplåtit en del byggnader till flyktingar. Och det finns kanske utrymme för fler om de får godkänt från Länsstyrelsen att bruka all de 600 platser de har. 
- Alla platser är inte godkända som boenden, det finns bland annat inte duschar på plats, säger Charlotte Granlöf Broberg vid Växjö Stift. 

Corallen undersöker möjligheterna 
När Systembolaget på Trädgårdsgatan i Jönköping flyttade sin verksamhet ner till Atollen, står lokalen tom. Men som tidigare nämnt ska delar av Jönköpings Stadsbibliotek flytta vissa delar av biblioteket till gamla Systembolaget medan de renoverar delar av det riktiga biblioteket. 
Men fastighetsägaren till lokalen, Corallen berättar för Jmini att de har haft tankar och fört diskussioner om att upplåta fastigheten till flyktingar, men har inte fått det godkänt som en lämplig lokal att bo i.
- Vi har absolut tänkt på det, men regelverket stoppar oss, säger Andreas Georgii, uthyrningsansvarig. 

Har ett dygn på sig
Åsa Jonsson Sköld, funktionschef vid individ- och
familjeomsorgen i Jönköpings Kommun berättar hus hon ständigt letar nya boenden för de ensamkommande flyktingar som Socialtjänsten måste ta under sina vingar.
- Vi måste alltid ta hand om alla barn och ungdomar under 18 år, oavsett och måste finna boende inom ett dygn.
Om ni inte finner boende inom ett dygn till flyktingbarnen, vad händer då?
- Det måste vi, det finns inga undantag, säger hon. 

Om Jönköpings kommun väljer att ta det ett steg längre kan kanske idrottshallar i kommunens regi används i sommartid när gymnastikhallar som skolor använder ändå inte används.  

Kultur kan bidra
Även Rosenlunds Fastighets AB som är kommunägt till hundra procent kan använda Konserthuset och och Jönköpings teater från och med maj till och med september, när inga föreställningar visas.
Men ännu har vi inte fått något svar från bolaget som äger fastigheterna om det är en potentiell möjlighet för flyktingar att flytta in tillfälligt.  

 

 

Fakta

Idrottshallar som större delen av sommaren står tomma:
Per Brahes idrottshall
Barnarpsskolans sporthall
Kålgårdsarenan, Jönköping
Stadsgårdens Sporthall
Norrahammar Sportcenter
Ribbahallen
Sanda sporthall
Tenhults Sporthall
Öxnehaga Sporthall
Huskvarna Sporthall
Huskvarna gamla sporthall
Idrottshuset
Attarpsskolans Sporthall
Smedjehov Ishall

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen