Bra att veta Bankeryd

Detta hatar alla trafikanter

Detta hatar alla trafikanterDetta hatar alla trafikanter bild nr 2Detta hatar alla trafikanter bild nr 3Detta hatar alla trafikanter bild nr 4
Detta hatar alla trafikanter bild nr 6Detta hatar alla trafikanter bild nr 7Detta hatar alla trafikanter bild nr 8

De är stora, väsnas mycket, förflyttar sig långsamt men de finns för din skull!

Jmini åkte med en av Smålands största skördetröskor när det var bråda tider att få in årets skörd. Jordbrukarna Ågren på Månseryd har slagit på stort och införskaffat en ny skördetröska.
- Det är riktigt roligt att tröska när skörden är bra och maskinen är ny. Man slipper också att oroa sig för att behöva reparera maskinen efter varje gång man använt den, säger en av jordbrukarna Ågren till Jmini. 

”En av de största i Småland"

Något som är ganska unikt med denna tröska är att den drivs med band framtill och hjul baktill. Detta är för att maskinen i sig väger 22 ton utan last och man ska undvika att köra fast på sura jordar. Det är även en av de största tröskorna i Småland. Märket är New Holland, den är stor, gul och för mycket oväsen. När den går fram över markerna i ett hav av vete, råg, korn eller råg ser man med lite fantasi vissa likheter med en jättelik humla. I tanken ryms elva och en halv kubikmeter spannmål och med en hastighet på 9 km/h skördar den stora åkrar i ett nafs. På vägen gör den ca 30 km/h till trafikanternas förtret. 

Med en maskin som denna skördar man allt från majs till havre och i år har Ågrens skördat ca 270 hektar med spannmål. 

Det många kanske inte tänker på är att de ser till att det finns förutsättningar att du och alla andra får bröd till hamburgaren, makaroner till köttbullarna eller fikabröd till 11-kaffet. Skörden säljs bland annat till lantmännen, som själva ägs av bönderna. Ni vet den ”gröna grodden”.

"Vet att folk stör sig"

Bönderna är medvetna om att de stoppar upp trafiken och är ett irritationsmoment, deras redskap går sällan fortare än 45 km/h. Att köra på vägen är inget som de vill men det är ett måste för att kunna ta sig till mark som inte ligger i direkt anslutning till gården. Men tro inte för en sekund att de gör det för att reta gallfeber på dig och de övriga trafikanterna. Visa hänsyn, förståelse och tacksamhet, de jobbar för dig. 

 

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen