Sport Jönköping

De satsar stort- tre klara för VM

De satsar stort- tre klara för VMDe satsar stort- tre klara för VM bild nr 2De satsar stort- tre klara för VM bild nr 3De satsar stort- tre klara för VM bild nr 4
De satsar stort- tre klara för VM bild nr 6De satsar stort- tre klara för VM bild nr 7De satsar stort- tre klara för VM bild nr 8De satsar stort- tre klara för VM bild nr 9
De satsar stort- tre klara för VM bild nr 11De satsar stort- tre klara för VM bild nr 12De satsar stort- tre klara för VM bild nr 13De satsar stort- tre klara för VM bild nr 14
De satsar stort- tre klara för VM bild nr 16De satsar stort- tre klara för VM bild nr 17De satsar stort- tre klara för VM bild nr 18

Den 20 November 2015 går VM i Brazilian Jiu- Jitsu i Thailand av stapeln och några som är uttagna är Helena Edfeldt, Arvid Axelsson och Diana Halldèn är uttagna från BK Samurais.

Brazilian Jiu- jitsu (BJJ) är en tävlingsform baserad på markteknik (Ne-waza) och innehåller inga slag eller sparkar, vilket alla tre säger är en förträfflig träning för alla både gammal och ung.
Brazilian Jiu- jitsu är om man så vill, även en mycket tuff tävlingsform där det kan liknas med vilken elit-idrottsform som helst.

Alla är lika
Det fina med denna typ av idrott är att här får alla vara lika, alla ska känna sig välkomna och de som är duktiga hjälper de som är mindre duktiga. Detta sätt att vara mot varandra får också gensvar i att klubben växer i antal utövare.

Besök från andra sidan jorden
När Jmini träffar delar av klubben har de precis avslutat ett träningspass. Detta träningspass har man besök av en två instruktörer från just Brasilien, vilket blev en bonus för dessa tre uttagna VM-deltagare. 
En ytterligare fördel är att man har landslagstränaren Paul Persson i klubben vilket betyder att man får en riktigt bra tävlingsträning inför VM. 

Fin placering i VM 2014
Helena Edfeldt, 28 år, har tränat BJJ i sju år, men har tidigare tränat sport-Ju-jutsu. Hon flyttade sedan till Jönköping för att kunna träna BJJ och bli bättre tävlingsutövare. 
Helena är just nu inne i en tung träningsperiod och kommer att ha en vilofas veckorna innan VM. Helena som kom 2:a i VM 2014 har idag en högre lägstanivå och siktar i år på en bättre pallplats. 
Helena kan man för övrigt också träffa på Nordic Wellness.

Arvid Axelsson, 20 år, har tränat BJJ i 5,5 år och tränade sedan 7- årsåldern Jutsu- Kai (självförsvarsjutsu). Han blev dock skadad inom en helt annan sport- innebandyn och vid 14-årsåldern halkade han in på BJJ.

Några tuffa år
Arvid hade en del problem under tonåren då han var dataspelande kille, men fann sedan BJJ, något som han idag aldrig har ångrat.
- Det var det bästa som hänt mig, och det förändrade mitt liv ordentligt, säger Arvid. Detta borde många unga killar prova på menar Arvid. Många unga killar får inte utlopp för sin inre energi, utan skulle verkligen behöva komma och träna här, fortsätter Arvid.

Satsar högt
Arvid beskriver sig själv som en vinnarskalle, hatar att förlora, blir aldrig trött (enligt sig själv) och lägger mycket tid på att träna.
Arvid Axelsson, som är junior har fått platsen i landslaget tack vare sina tidigare meriter, för att ta några exempel;  EM- gul och VM- guld som junior inom BJJ. 
Arvid tar årets VM som en lärotävling, men vill naturligtvis nå så högt som möjligt.

"Mest rutinerad"
Diana Halldèn, 31 år, har tränat BJJ i åtta år. Lagsporter är inte Dianas grej utan BJJ är Dianas stora intresse. 
Diana fick en chans på EM 2014, när en plats blev ledig i landslaget. Diana tog chansen och fick en bronsmedalj.
Diana känner att hon har en erfarenhet som kan gynna henne för VM och hon har även en tävlingskarriär inom IBIF Förbundets tävlingar.
- Jag är nog mest rutinerad, då jag har gjort alla misstag man kan göra i idrotten, så jag vet ganska väl vad som gäller inför VM med träningen och övrig uppladdning.

PeaX Svensson

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen