Kultur Jönköping

Knivar på resa har hittat ett hem

Knivar på resa har hittat ett hemKnivar på resa har hittat ett hem bild nr 2Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 3Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 4
Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 6Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 7Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 8Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 9
Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 11Knivar på resa har hittat ett hem bild nr 12

Den 7 november öppnar utställningen Tjuringen – resande kniv, i rum 203 på Jönköpings läns museum. På utställningen kommer det visas unika knivar från 1900-talet av okända knivmakare. 

Tjuring är slang för knivar som skapats av resande genom Sverige och Norge under 1900-talet. Knivarna är utformade på ett unikt sätt och är en del av resandekulturen.

En av få knivsamlare
Tjuringen är ett samarbete mellan Lattjo Drom Jönköping och en av de få knivsamlare som finns i Sverige, Anders Halden.
– Hade det inte varit för Anders Halden hade den här utställningen aldrig blivit av, säger Niclas Flink, utvecklare Hemslöjd vid Region Jönköpings län.

"Kniv-Kalle"
I utställningen ingår knivar av bland annat Johan Fredrik Hedenberg, Edvard Brun och Karl Fredrik Johansson, även kallad ”Kniv-Kalle”. I utställningen ingår även hantverk så som bälten och en speciell hästpiska.

Vill att de ska resa
Niclas hoppas på att utställningen kommer även den att få ut och resa och att det tillkommer fler knivar. Målet är att få igång en kunskapsspridning.
– Det är underbara knivar och det är kul med hantverk, det visas alldeles för lite, tycker Niclas som är väldigt passionerad för knivarna.

Utställningen kommer att invigas onsdag den 11 november på Jönköpings läns museum.  

Julia Löfqusit

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen