Nöje Jönköping

Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud

Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 2Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 3Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 4
Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 6Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 7Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 8Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 9
Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 11Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 12Nu ska vi lära oss äta grisknorr, hjärna, öron och huvud  bild nr 13

Grisknorr, hjärna, öron och huvud är några av de delikatesser som kommer att serveras till lunch på Grisföretagardagen i Jönköping. Köttkocken Fredrik Malmstedt har komponerat en rätt som drar begreppet nose to tail till sin spets.

– Det talas mycket om de detaljer som vi vill sälja till Kina, men det är inte många som har smakat dem. Därför ville vi sätta knorr på anrättningen, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

Kina är världens näst största importör av livsmedel och världens största konsument av griskött. Men Kinas gränser är stängda för direktimport av svenskt kött. Nästa vecka åker därför landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med en svensk delegation till Kina för att fortsätta arbetet med att få till export av bland annat svenskt griskött. För svenska producenter skulle ett handelsavtal innebära mycket.

Menyn består av en varm terrin på bog, hjärna, knorr, öron, huvud, tunga. Griskind och minikorv med en sky smaksatt med öl, kummin och dill.

Allt serverat med potatispuré smaksatt med 24 månader lagrad Svecia.

– Att laga så pass ovanliga detaljer är förstås en utmaning, men det har varit jätteroligt att få jobba med hela djuret, säger köttkocken Fredrik Malmstedt i ett pressmeddelande.

Grisföretagardagen arrangeras på Elmia i Jönköping av Gård & Djurhälsan i samarbete med LRF, Sveriges Grisföretagare

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen