Kul att veta Jönköping

Militärer med hund på Kinnarps Arena

Militärer med hund på Kinnarps ArenaMilitärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 2Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 3Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 4
Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 6Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 7Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 8Militärer med hund på Kinnarps Arena bild nr 9

Idag hade försvarsmaktens hundtjänstenhet slutprov i Kinnarps Arena. 

Vi fick in tips till redaktionen från våra läsare om att det var militärer på Kinnarps Arena. Vi åkte dit förväntansfulla om vad vi skulle finna. Tankarna gick direkt till det eventuella säkerhetspådraget kring lördagsmatchen mellan HV71 och Modo. Det visade sig inte vara någon övning inför morgondagens match, det var Försvarsmaktens hundtjänstenhet som hade slutprov i sin ekipageutbildning. 

Försvarsmaktens hundtjänstenhet
Marcus är på plats från Göta Ingenjörregemente i Eksjö, även kallat ing 2. Han bistår med hjälp till hundtjänstenheten och förklarar för oss vad som händer inne i arenan. 

Försvarsmaktens hundtjänstenhet finns i Stockholm och har en hundförarutbildning. Denna utbildning är på Kinnarps Arena idag för en examination. Det är hund och hundförare tillsammans som bildar ett hundekipage. Utbildningen som de går tillsammans är intensiv och sträcker sig över 16 veckor. 
- Det finns två spår inom Försvarsmakten. Det ena är patrullhundar, det är dem som letar efter människor och används till bevakningstjänst. Det andra är sökhudar. De som är här idag är sökhundar, vapen och ammunitionssökande hundar. De kan leta efter vapen, ammunition och explosiva ämnen, säger Marcus. 
- Dessa hundar är ju inte färdiga hundar, utan de är under sin grundläggande utbildning, fortsätter Marcus. 

Ska klara att söka i olika miljöer
Dessa hundar ska kunna söka i alla möjliga miljöer. Hus och byggnader, fordon så som bilar, tåg och flygplan och i olika miljöer och terräng utomhus. På bilverkstäder och bondgårdar finns det mängder med störningsmoment, vilket är bra platser för dessa hundarna att träna på eftersom det finns många olika dofter som kan störa hunden i sitt arbete. 

Inget samband med landets säkerhetsläge eller HV71
Marcus säger bestämt att denna övning inte har något samband med säkerheten under morgondagens match. De är där för ett slutprov för sina hundekipage och ingenting annat. De övar på Kinnarps Arena en till två gånger per år, så att detta är en övning som de andra gånger då de besöker arenan med sina hundar. 

Hundinstruktörens ord
- Vi tränar våra hundar så att oavsett vilken miljö de ska arbeta i så ska det inte vara helt främmande för dem, säger Lars-Göran Eriksson, som är Hundinstruktör vid Försvarsmaktens hundtjänstenhet, Stockholm. 

Inne i arenan har varje hundförare fått var sitt område att söka av. De vet inte om de söker efter en attrapp av något slag eller om det inte finns något i deras område. Föraren vägleder sin hund genom stolsraderna, upp och ner, fram och tillbaka. Man hör hur hundens nos arbetar och ser hur den noggrant söker av varje skrymsle mellan stolarna. 

Egen uppfödning i Sollefteå
Försvarsmakten har egen uppfödning av tjänstehundar. Denna uppfödning finns i Sollefteå och den ras man föder upp är schäfer. När valparna är redo att lämna tiken placeras de hos fodervärdar för att senare genomgå olika tester för att se om de duger till tjänstehundar. Man testar både mentalitet och fysik på hundarna innan de paras ihop med en förare. 

Två av hundarna på plats
Jmini träffar två av hundarna på plats. Försvarsmaktens Iller är 2,5 år och under utbildning, han söker igenom stolsraderna. Vi träffar även Easy är en tik på 6 år som är färdig med sin utbildning. Hon visar oss i filmen nedan hur ett sök i verkligheten ska se ut. Hon markerar att hon hittat ett föremål när hon sätter sig ner. Efter henne ser vi hur Iller arbetar. 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen