Debatt Jönköping

Var är flickorna?

Var är flickorna?Var är flickorna? bild nr 2

När vi tar emot rekordmånga ensamkommande barn och unga vuxna från främst Afghanistan och Irak är det nästan bara pojkar och unga män som kommer hit. Med tanke på samhällsstrukturen i dessa länder är det kanske inte så konstigt men ändå värt att fundera över.

I dagsläget är det endast 8,5 procent av de ensamkommande barn och unga vuxna som är flickor. Flickorna kommer sällan själva utan de anländer i sällskap med en bror, farbror, morbror eller annan släkting. Vanligtvis fortsätter de att bo tillsammans med dessa släktingar.

Mina funderingar går till alla de flickor som inte får chansen att söka en bättre framtid i till exempel Sverige och slippa undan krig och förtryck.
Jag inser att det är svårt för oss att påverka deras vardag. Nästa tanke är: tänk om det är så som det skrevs om i Svenska Dagbladet för några månader sedan, nämligen att antalet flickor som lämnar ovan nämnda länder är mycket högre än de som når hit.
Var tar de i sådana fall vägen?
Min tredje fundering gällande just de ensamkommande flickorna, eller snarare brist på dem är hur vi säkerställer att de flickor som kommer hit med släktingar verkligen är släkt med dem? Är flickorna trygga hos oss?

I skolans värld lyckas flickor bättre än pojkar trots att vi satsar mer på pojkarna.
Hur är det egentligen med vår omsorg av de ensamkommande flickorna?
Jag har inget svar på mina funderingar, men jag är orolig!

Carin Berggren (M)

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen