Kommun Jönköping

Du har väl bytt till vinterdäck?

Du har väl bytt till vinterdäck?Du har väl bytt till vinterdäck? bild nr 2Du har väl bytt till vinterdäck? bild nr 3Du har väl bytt till vinterdäck? bild nr 4
Du har väl bytt till vinterdäck? bild nr 6

Från och med imorgon, den 1 december är det lag på att använda vinterdäck. Har du ännu inte satt på däcken, ja då är det bäst att du gör det omedelbums.

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag ute. Med vinterväglag menas om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Till vägbanan räknas även vägrenen. 
Men det är naturligtvis tillåtet att sätta på vinterdäcken på bilen redan den 1 oktober om väglaget kräver det. 

Dubb och friktion
Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Båda dessa däcktyper är tillåtna vid vinterväglag. Man får inte blanda däcktyp på ett och samma fordon. Har du dubbade däck fram måste du även ha det bak. Det är tillåtet att köra med odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem. 

Mönsterdjup
För en vanlig personbil eller en lätt lastbil med en totalvikt på upp till tre ton måste mönsterdjupet i vinterdäcken vara minst tre millimeter. 

Bästa däcken bak
När du byter däck bör du placera de bästa däcken på den bakre axeln. Detta minskar risken för sladd när man bromsar eller svänger. Detta gäller oavsett om man har en fram- eller bakhjulsdriven bil. 

Mer om regler kring däck och vinterväglag finns på polisens hemsida.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen