Nöje Jönköping

Det är inte lätt att vara julpynt

Det är inte lätt att vara julpyntDet är inte lätt att vara julpynt bild nr 2Det är inte lätt att vara julpynt bild nr 3Det är inte lätt att vara julpynt bild nr 4
Det är inte lätt att vara julpynt bild nr 6Det är inte lätt att vara julpynt bild nr 7Det är inte lätt att vara julpynt bild nr 8

Har ni tänkt på hur svårt och otacksamt det egentligen är att vara julpynt? Ja det man utsätts för är ren stöld, kidnappning och misshandel. Jmini har träffat några av de som i år har fått agera julpynt.

Rondeller smyckas ofta ut (rondellhundar) och har i princip alltid någon permanent form av konst i sig. Och vid de olika högtiderna om året är vi vana att se utmärkande utsmyckning i flera rondeller.
Vid påsk är det fjädrar, ägg och höns som dominerar och vid jul kan man se tomteluvor, granar med julgranskulor och renar eller bockar i halm.

Sprids som en "löpeld"
Den mest kända bocken är klädd i halm, lite granris, röda band och belysning och står placerad centralt i Gävle. Den tillverkades och sattes allra först upp 1966 i Gävle och sedan dess har det blivit en tradition. Likaså har det blivit en tradition att varje år sätta eld på den 13 meter höga, 7 meter långa och omkring 3 ton tunga bocken och låta den dö i branden. 
Traditionen har sedan spridit sig som en löpeld (höhö) genom landet och flera bockar som är placerade på olika offentliga platser eller i rondeller brukar sättas i brand. 
- Jag var bock ett år i en av Jönköpings rondeller och jag säger- aldrig mer, berättar Kent-Olof.
Kent-Olof blev själv grovt misshandlad och fick tändvätska kastat över bakdelen och sedan tändes tändstickor och han började brinna.
- Som tur var, fick jag bara brännskador och det tack vare att några vänliga själar ropade på gärningsmännen sån att de sprang iväg illa kvickt, säger han. 

Eftertraktat stöldgods
För de städer och kommuner som istället väljer att ha andra symboler och saker som är förknippade med julen är istället vana vid att få dem stulna. Särskilt populärt verkar det vara att sno tomteluvor eller ta med sig en tomte eller två och sätta någon helt annan stans. 
Kristina, jultomte i rondellen på Barnarpsgatan/Kungsgatan berättat om hur hon utsattes i fjol.
- Jag var med redan förra året, jag såg fram emot det och hade peppat mig för att stå ute i kölden. Men så hände något. Min vän, Sven fördes bort när vi andra sov. Ingen av oss andra tomtar som stod i rondellen i fjol vet vad som hände med honom och vi vet ännu ej idag om han lever, berättar Kristina. 

För några dagar sedan, ja innan första advent pyntades flera rondeller i Jönköping ut med jultomtar. De hela tillverkade av vägkoner och tyg. Och lika fort stod många någon helt annanstans. I rondellen vid Ryhov stod en mitt på vägbanan, något som någon eller några uppenbarligen tyckte var roligt. För det är trots allt svårt att tänka sig att tomtarna av vägkoner och tyg har fått egna ben och har traskat iväg ut på vägen. 
- Jag ville bara stå helt stilla på den plats jag hade tilldelats. Jag vill inte gå ut på vägen för att riskera mitt eller andras liv, men någon bar bort mig, säger en av jultomtarna som har valt att vara anonym. 

Vad säger ni, hur ska man julpynta en rondell så att utsmyckningen verkligen får stå kvar på sin rätta plats? Det är ju synd om konsten, tomtarna och bockarna. 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen