Kommun Huskvarna

Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader"

Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader"Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 2Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 3Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 4
Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 6Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 7Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 8Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 9
Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 11Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 12Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 13Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 14
Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 16Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 17Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 18Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 19
Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 21Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 22Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 23Ebbesgården hotas på nytt: "Det handlar inte bara om kostnader" bild nr 24

Ännu en gång har ny information läckt ut angående Ebbesgårdens demensboendes förflyttning, vilket innebär svårigheter för de dementa på boendet som tvingas vänja sig vid en tuff och till och med farlig miljö. 

Som Jmini skrev redan i början av oktober hotades Ebbesgården av nedläggning, men varken personal, anhöriga eller boenden fick veta något. Och beslutsfattare och chefer skickade bollen vidare till nästa ansvarig. Men anhöriga lyckades skjuta upp beslutet om Ebbesgårdens framtid till senare tillfälle, så att beslutsfattare skulle få gå igenom förslaget ännu en gång efter protester. 

Ny information läckte
I samma veva dök information om att demensboendet på Ebbesgården skulle flyttas till Mjölkafållan nere i Huskvarna och nu har ytterligare nya uppgifter trätt fram. 

"Handlar inte om pengar"
För Jmini berättar en av de anställda på demensboendet, Ebbesgården på Petersberg att HVB-hemmet för flyktingpojkar som är stationerat ska på Mjölkafållan, upp till Ebbesgården. Vilket innebär att de båda verksamheterna ska byta plats med varandra.
- De säger att det inte handlar om pengar, men det vet vi alla att det gör, det är bara skitsnack, alltid handlar det om pengar, säger en av de som har en familjemedlem på demensboendet.

"Har du sett lokalerna"
Kvinnan, den anhöriga som Jmini får prata med är en av de mest drivande i frågan om att demensboendet på Ebbesgården ska få vara kvar oberörd.
- Det här boendet är ett av få som fungerar utmärkt. De boende känner sig trygga och de hittar både på gården och inne i huset. Bara en sådan sak som att hitta sitt eget rum när man är dement är en fantastisk sak, det kommer de inte kunna göra i lokalerna på Mjölkafållan, säger hon.
Även de anställda på Ebbesgården kan bekräfta detta.
- Har du sett lokalerna som vi skulle få vara i? Kala, en lång korridor, knappt inga fönster och allt ser likadant ut, hur ska en dement känna sig trygg där, säger den ena ur personalen.

Enda fristående boendet
Ebbesgården är det boende inom Jönköpings kommun som kommunen själv byggde en gång i tiden för att använda det just som demensboende. Många andra verksamheter och där andra demensavdelningar är placerade, är lokaler och fastigheter där kommunen en gång i tiden har hyrt in sig. 

Olika bud
Genom ett anonymt tips till redaktionen får vi information om vad som händer, eller rättare sagt om vad ena halvan av personalstyrkan inom Jönköpings Kommun vet.
- Vi fick reda på att all personal på asylboendet (HVB-hemmet) hade fått klar och tydlig information om att de skulle flytta upp till Ebbesgården och att vi skulle göra ett byte. Hur kan de göra så att ena verksamheten får information och att vi står som frågetecken och vet inte ett dugg, säger ytterligare en ur personalen på Ebbesgården.
Några ur personalen på Ebbesgården begav sig ner till Mjöljkafållan och fick växla ett par ord med anställda på HVB-hemmet. Och visst var det så att de visste att en förflyttning skulle ske.
- Kanske är det så att deras chefer är mer öppen och låter sin personal får reda på mer. Vi har ju olika chefer, vi tillhör helt olika enheter, fortsätter en ur personalen på Ebbesgården att säga när vi besöker dem på demensboendet. 

- Varför kan de inte bara vara ärliga, måste de ljuga för oss, vi alla vet att något sker som vi anställda och de som bor där inte får reda på, säger personen som tipsar Jmini.
Är de boendet här på Ebbesgården oroliga? Vilken information har de fått?
- De frågar och hör vad som sägs och en del vet ju inte hur deras framtid ser ut. Det vet inte mer än någon av oss eller vad anhöriga vet. Kanske tur att de är dementa och därför glömmer så fort, det är ju trots allt bara tråkigt, yttrar en annan ur personalen.

Stor skillnad
Väl nere på Mjölkafållan knäpps foton på delar av boendet där HVB-hemmet idag håller hus, och där de dementa med stor chans kommer att flytta in inom en snar framtide. Och skillnaden är stor mellan det mysiga, trygga och behagliga boendet uppe på Petersberg. 

Trots information och flera bekräftade uppgifter om att personalstyrkan på HVB-hemmet har information om ärendet, vill de arbetande varken bekräfta eller dementera uppgifterna.
- Jag vill inte säga något, säger den person som öppnar dörren in till HVB-hemmet när vi knackar på.
Men ni här på hemmet är medvetna om det och har fått information från högre instans?
- Jag har inget och säga och jag vill inte prata. 
Du verkar sitta inne med information, varför inte berätta?
- Jag vill som sagt inte säga något, säger han med ett flin. 
Kan jag få tala med någon chef eller ansvarig här?
- Alla sitter i möte och jag har fått order om att absolut inte störa dem, säger mannen ur personalen på HVB-hemmet. 

Efter ett försök att kontakta en arbetande på HVB-hemmet når vi fram. I telefon svarar en annan ur personalen, än den vi fick tala med tidigare under dagen när vi besökte boendet. Men även denna person är förtegen. Denne vet inget om att det skulle vara så att de skulle flytta upp till Ebbesgården och personen har inte ens hört talas om det, till skillnad från de vi har fått anonyma tips från. 

Efter besöken på Mjölkafållan och Ebbesgården är över, ägnas resten av tiden åt att ringa runt till kommunpolitiker och chefer. Telefoner är avstängda, andra sitter i sammanträden, ett nummer har inte längre någon abonnent, flera svarar inte och den sista tycks aldrig sluta prata i telefon. 
Men slutligen når vi ansvarig chef vid Ebbesgården, Emma Karlsson. Men även hon, likt andra politiker och chefer vi talat med tidigare i höstas, ger inga svar.
Kommer ni byta plats med HVB-hemmet?
- Det finns inget beslut taget än, det vet vi om några månader. Men det har varit på förslag. Gällande de som redan är på Mjölkafållan (HVB-hemmet) finns det inget beslut alls.
Jag har talat med anonyma som kan intyga att HVB-hemmet ska flyttas till Ebbesgården.
- Det är förvånande, för det vet vi ingenting om. Och vi vet inte ens om Ebbesgården flyttar ner, beslutet är framflyttat till februari. Jag kan inte säga något.
Om ni flyttar ner till Ebbesgården, vad skulle det betyda för de boende som nu bor på hemmet?
- För de boende? Ja det är att de ändrar miljö. 
Dementa ska inte förflyttas hur som helst, det är inte bra och det är svårt att finna en trygg punkt.
- Det är det för de flesta äldre. Demenssjukdom är ytterligare en svårighet, naturligtvis. Om det bli en flytt, så ska allt anpassas till de dementa. 
Det är en kostnadsfråga, annars hade det inte blivit tal om det från början. Hade det inte varit smidigare att låta de dementa vara kvar på Ebbesgården, då allt där är anpassat för dem, istället för att flytta allting och bygga, renovera om på Mjölkafållan?
- Det handlar inte bara om kostnader, utan det handlar även om annat. Det är bara en bit av det hela. Det handlar om att det är svårt att de är så få boende på Ebbesgården (12 stycken) och där personalen inte kan få den stöttning de behöver om det händer något. 

Kampen fortsätter
Anhöriga till de tolv personer som bor på Ebbesgårdens demensboende är alla starkt involverade i frågan och tänker inte ge sig. 
- Det är främst på grund av oss som beslutet har skjutits upp, då vi har sagt ifrån, säger en som har en nära anhörig på boendet.
- Vi kommer ha jobbet kvar, vi omplacerat, men det är inte något som vi vill, vi vill vara kvar här med de gamla. Allting går så bra, säger en anställd vid Ebbesgården.

Har någon frågat de boende som lever sina liv på boendet? Troligtvis inte, åtminstone ges inga som helst svar på den frågan.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen