Ingen högre dödlighet för nya polisskott

Tjänsteammunitionen fungerar som avsett. Polisens tjänsteammunition har analyserats som en del i förstudien om polisens användning av skjutvapen. En genomgång från Rättsmedicinalverket visar att ammunitionen fungerar som avsett. Ingen högre dödlighet och minskad risk för genomskjutning.

Den expanderande tjänsteammunitionen Speer gold dot infördes 2003. Tidigare användes den icke-expanderande ammunitionen Norma. Anledningen till att polisen bytte tjänsteammunition var ett utbrett missnöje med den gamla ammunitionen. Bland annat riskerade kulan livet på personer i omgivningen bakom den som beskjuts på grund av genomskjutning och därtill hade kulan en dålig stoppeffekt på angriparen.

Ingen högre dödlighet

En del av den översyn som tittar på polisens användning av skjutvapen har varit att analysera polisens tjänsteammunition. Rättsmedicinalverket har, på uppdrag av polisen, analyserat effekterna av Speer gold dot och resultatet visar att antalet dödsskjutningar inte har ökat med den nya ammunitionen. Däremot konstaterar Rättsmedicinalverket att andelen kulor som gått rakt igenom kroppen har minskat. Med den nya expanderande ammunitionen lämnade endast 10 procent av kulorna kroppen jämfört med 64 procent av kulorna för den gamla ammunitionen.

– Rättsmedicinalverkets genomgång visar att ammunitionen motsvarar förväntningarna. Polisen ville minska risken för att andra personer i närheten skulle skadas på grund av genomskjutningar, så den expanderande ammunitionen fungerar precis som avsett, säger Martin Lundin vid polisens utvecklingscentrum i Stockholm.

Rättsmedicinalverkets analys visar också att de som avlidit dog av samma typ av skador oavsett om de träffats med den gamla eller nya tjänsteammunitionen.

Fakta

Rättsmedicinalverkets analys

Förstudien om polisens användning av skjutvapen beräknas bli offentlig i början av 2016.

Om Rättsmedicinalverkets analys: Mellan 2004 och 2014 avled 12 män efter att ha blivit beskjutna av polisen med expanderande ammunition. Denna grupp jämfördes med 10 avlidna män som beskjutits av polisen under perioden 1993 till 2003, då med Norma säkerhetspatron.
ammunition. Denna grupp jämfördes med 10 avlidna män som beskjutits av polisen under perioden 1993 till 2003, då med Norma säkerhetspatron.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen