Nöje Jönköping

Festligt 20-tals hålligång

Festligt 20-tals hålligångFestligt 20-tals hålligång bild nr 2Festligt 20-tals hålligång bild nr 3Festligt 20-tals hålligång bild nr 4
Festligt 20-tals hålligång bild nr 6Festligt 20-tals hålligång bild nr 7Festligt 20-tals hålligång bild nr 8

Det var en fredag i början av december som Lindy Hop Jönköping hade svängig 20-tals fest, The Great Gatsby Dance Party.

Den 11 december hade dansföreningen Lindy Hop Jönköping en glammig 20-tals fest. I lokaler på väster dansande man natten lång med paljetter och glamour. 

Lindy Hop är en glad dans som vanligen dansas till storbandsjazz och swing. Tempot varieras och man kan även dansa till jazz och blues. 

Föreningen i Jönköping
Lindy Hop Jönköping är en förening som vill sprida denna dans runt om i Jönköping. De hävdar att man aldrig är för ung eller gammal för att dansa Lindy Hop och att det är en dans för alla. 

Föreningen startades hösten 2013 med avsikt att anordna danskvällar för den växande skaran Lindy Hop-dansare i Jönköping. Tanken var att ha en ideell förening vid sidan av de pågående kurserna i Jönköpings Sportdansklubb.

Sommaren 2015 slutade kurserna i sportdansklubben på grund av brist på instruktörer och styrelsen tog då beslutet att annordna kurser i egen regi. Redan under hösten hade de sina första kurser som blev väldigt uppskattade och framgångsrika.

Medlem i föreningen
Marie Blomqvist började dansa Lindy Hop i föreningen tidigare i höstas och har dansat en gång i veckan sedan dess. Hon gillar den positiva andan i träningarna och i föreningen. Att åldrarna bland deltagarna på träningarna är mycket varierade framhåller hon som mycket positivt. 
- Vi är allt från 20-55 år och med väldigt blandad erfarenhet. Alla är så positiva och pushande. 

Socialdans, kurser och temakvällar
Lindy Hop Jönköping anordnar, förutom kurser, även socialdanser ungefär en gång i månaden. Varannan gång har man ett speciellt tema. The Great Gatsby Dance Party var just det, en socialdans med ett tema. 

Temakvällar anordnas som ofta är relaterade till dansen, musiken eller 30-40-talen. Föreningen åker även runt till andra städer i Sverige och Europa för att få ett utbyte genom exempelvis kurser, workshops och festligheter med andra Lindy Hop och Swingdans-föreningar. 

Hur dansen fick sitt namn
Namnet Lindy Hop sägs komma ifrån när Charles Lindbergh gjort den första soloflygningen över Atlanten. Han välkomnades av många i staden New York. På gatorna dansade man och en reporter frågade en man vilken dans han dansade. Han svarade då Lindy Hop och den har hetat så sedan dess. Lindy Hop utvecklades ur en rad danser som var populära i afroamerikanska kretsar i USA under 1920-talet. 

Framtiden
I framtiden hoppas man kunna utöka dansutbudet med fler danser som är förknippade med 30-40 talen. Exempelvis solo Charleston, Balboa och även Blues. 

Vill du veta mer om Lindy Hop Jönköping kan du besöka deras Facebooksida här.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen