Bra att veta

Nya året firas med influensa

Nya året firas med influensa

Om bara en vecka eller två är folk tillbaka på jobbet igen och det innebär att fler drabbas av influensa. Året inleds för många därför av långdragna förkylningar och dagar liggandes i sängen. Influensan är faktiskt en av våra vanligaste dödsorsaker. 

Influensan brukar vanligtvis dra igång på allvar i skiftet mellan januari och februari, men under 2016 kommer den värsta perioden vara redan i början och mitten av januari.
- 37 procent av de som är över 65 år har tagit vaccin i år, vilket är en bra siffra för att vara så tidigt på säsongen, säger Anders Wallensten biträdande stadsepidimolog på Folkhälsomyndigheten.

Få kommer undan
Smittan av influensa är mycket stor och många insjuknar. Och värst är det för äldre personer, personer som lider av kroniska sjukdomar, gravida och de som vet med sig att de har ett sänkt immunförsvar.

Vanlig dödsorsak
Men bara för att man vaccinerar sig, innebär inte det att man går fri från influensan. Så många som hälften av de äldre personer i samhället som vaccinerar sig riskerar att bli sjuka trots skyddet.
Enligt Folkhälsomyndigheten är influensan en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige.
- De som avlider av influensa får inte diagnosen influensa utan de kan avlida i sviterna av influensa till exempel i hjärtsvikt eller en bakteriell lunginflammation, förklarar Anders Wallensten. 

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen