Jönköpings län på artonde plats i Årets billän 2015

Jönköpings län hamnar på artonde plats i Årets billän 2015, som presenteras av Statoil. Rankingen av samtliga 21 län baseras på bilisternas klimatpåverkan och körkostnader.

Efter det stora klimatmötet i Paris står det klart att alla måste hjälpa till i omställningen om vi ska klara att hålla den globala uppvärmningen till under två grader.

– Bilisterna i Jönköpings län har stora möjligheter att bidra till klimatmålen. Genom att välja bränslesnåla bilar och tanka drivmedel som innehåller en hög andel förnybart kan vi komma en bra bit på vägen mot en fossilfri trafik, säger Helena Fornstedt, Senior Director Fuel på Statoil i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vinterdäcksräkning i Jönköpings city

I Årets billän 2015 rankar Statoil Sveriges 21 län utifrån samtliga bilars förbrukning av bensin och diesel, deras klimatpåverkan och hur långt de körs. Generellt minskar både kostnader och klimatpåverkan per körd kilometer, men i alla län utom Örebro län äts delar av vinsten upp genom ökade körsträckor.

– Drivmedlen blir effektivare och vår diesel innehåller nu upp till 40 procent förnybart, samtidigt som man kommer lite längre på samma tank. Det blir allt enklare för bilisterna att välja bra drivmedel, men de egna körvanorna har stor betydelse för både klimatet och plånboken, säger Helena Fornstedt.

Om alla bensin- och dieselbilar i Jönköpings län skulle drivas med Statoils miles skulle bilisterna kunna spara cirka 3,6 miljoner liter drivmedel och 47 miljoner kronor, jämfört med om bilarna drivs med marknadens standarddrivmedel.

LÄS MER: Härvan växer - flera har blivit av med sin bil

Bilisterna kan dessutom minska sin bränsleförbrukning med omkring tio procent genom att ha rätt däcktryck och köra på ett sparsamt sätt, utan att restiden blir längre. För bilisterna i Jönköpings län skulle detta i genomsnitt innebära en besparing på omkring 1 149 kronor och 245 kilo koldioxid om året.

– Det måste vara enkelt för bilisterna att göra klimatsmarta val i vardagen och därför jobbar vi ständigt för att förbättra våra drivmedel, säger Helena Fornstedt.

Fakta

Fakta om bilarna i Jönköpings län

Vid utgången av 2014 fanns det 175 963 bilar registrerade i Jönköpings län, vilket motsvarar 0,51 bilar per invånare. I hela riket finns det 0,47 bilar per invånare.

• Bilisterna i Jönköpings län ökade sin bilköring med 1,7 procent under 2014. Bilarna i Jönköpings län kördes i genomsnitt 1 249 mil, 3 mil mer än året innan. I hela riket ökade bilkörningen med 0,8 procent. Jönköpings län hamnar på sista plats när det gäller bilarnas körsträckor.

• Bilisterna i Jönköpings län använde i genomsnitt 897 liter bensin och diesel under 2014, vilket kan jämföras med 878 liter i hela riket. Jönköpings län hamnar på sjuttonde plats som det län vars bilister använde minst bensin och diesel.

• Andelen nya miljöbilar i Jönköpings län uppgick under januari till september 2015 till 12,8 procent av de nyregistrerade bilarna i länet. I hela riket var andelen 16,2 procent. Det placerar Jönköpings län på elfte plats när det gäller andel nya miljöbilar.

• Koldioxidutsläpp från nya bilar i Jönköpings län uppgick under 2014 till 132 gram per kilometer, vilket är samma som riksgenomsnittet. Det placerar Jönköpings län på nionde plats när det gäller nya bilars klimatpåverkan.

När man slår samman de fyra indikatorerna hamnar Jönköpings län på artonde plats i Årets billän 2015. Förra året låg Jönköpings län på femtonde plats.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen