Kommun

Veganer får ingen mat i skolan: "får de i så fall äta hemma"

Veganer får ingen mat i skolan: "får de i så fall äta hemma"Veganer får ingen mat i skolan: "får de i så fall äta hemma" bild nr 2

Vegansk kost har aldrig erbjudits, även om det är något fler som väljer att bli vegan. På Finnvedens gymnasium har man till och med gått så långt genom att säga att skolungdomar som vill äta veganskt får göra det hemma. 

Det är inte bara i Värnamo kommun som skolbarnen inte kan erbjudas någon avvikande kost förutom för de som är gluten- eller laktosintoleranta, inte äter fläskkött eller blodmat och för de som vill äta helt vegetariskt. Även Jönköpings kommun serverar inte veganskt.
- Vi har aldrig erbjudit det. Det är ingenting nytt, förklarar Cecilia Klyver, kvalitetsutvecklare för kost i Jönköpings kommun. 

"Vi står inte för kosten"
Däremot så löser man problemet ute. Det finns flera rätter att välja mellan och det finns vegetariskt. Vill man äta vegankost kan man ta vegetarisk mat. 
Det finns en hel del vegetarisk mat som veganer inte kan äta, då finns inget alternativ för dem?
- Absolut är det så att de inte kan äta allt. Men som sagt, man löser det där ute i köken. Det är inte så hemskt många veganer. Det finns alltid så att man kan äta, men vi står inte för kosten, berättar Klyver. 

Kan inte ansvara för att de tar tillskott
De koster som ska servera i kommunens skolor ska uppnå de nordiska näringskraven som finns skrivna. Och det ligger till grund varför vegansk mat inte kan serveras.
- Vegankost är jättesvårt. Ofta få veganer olika tillskott för att få i sig allt man behöver. Vem ska då ansvara för att de tar det här tillskottet? Vad ska vi erbjuda och inte, det är där vi står nu, säger Klyver.  

Får äta hemma
På Finnvedens gymnasium i Värnamo har de något striktare regler.
På skolan lagas dagligen 2 300 portioner, varav cirka 400 portioner är någon form av specialkost. 
För de som helt enkelt vill äta veganskt får äta det någon annanstans. Skolan kan bara erbjuda vegetarisk kost utan någon mjölk.
- Vegansk mat får de i så fall äta hemma, säger Kristin Ganzert, köksansvarig på Finnvedens gymnasium.

Ta med mat
Med andra ord har inte veganer rätt att få sin kost serverad i skolorna i varken Jönköpings- eller Värnamo kommun. De får ta sig hem på lunchrasten eller plocka med sig sin egna mat.  

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen