Länet Kommun Vetlanda

Så kollapsade det gigantiska vindkraftverket

Så kollapsade det gigantiska vindkraftverket

På julaftonsmorgonen krossades och föll ett 185 meter högt vindkraftverk i Lemnhult utanför Vetlanda. Orsaken har sedan dess varit oklar, tills nu. 

Den danska tillverkaren Vestas har släppt en delrapport om vad som kan ha orsakat olyckan. I den står det att det var ett fel i ett bultförband mellan första och andra tornsektionen, något som ledde till att vindkraftverket kollapsade, läckte över 1 000 liter olja och föll med en stor duns ner till marken. Bultarna skickats sedan för undersökning på ett metallurgiskt laboratorium, men inget tydde där på att det ska ha varit något fel på själva bultarna, skriver Vestas kommunikationschef, Michael Zarin i ett pressmedelande.

VD:n för Stena Renewable, Peter Zachrisson som driver vindparken i Lemnhult, säger att man har konstaterat att verket gått av mellan andra och första torndelen, men att man utreder vidare för att hitta exakt vad som blivit fel.
- Orsaken till händelsen vet vi än inte i dag. Utredningen får fortgå, vi vet vad som orsakat att verket har fallit, men vi vet inte vad grundproblemet till det är, säger Peter Zachrisson. 

LÄS MER: 185 meter höga vindkraftverket välte- mystisk händelse

LÄS MER: Över 1 000 liter olja läckte: "Vi har läget under kontroll"

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen