Anta utmaningen och satsa på ekologiskt fika

Anta utmaningen och satsa på ekologiskt fika

Allt fler väljer ekologiska varor i butiken. Vi vill slå ett slag för ekofika! Men kan lite kaffe och en macka eller bulle verkligen göra miljönytta i en dyster värld? Vårt entydiga svar är: Ja!

Kaffe är ett av världens mest besprutade livsmedel. Oekologiskt producerat kaffe riskerar att skada både miljön och kaffeodlarnas hälsa. Men det finns många ekologiska kaffesorter i butikerna och det kostar inte särskilt mycket att välja eko.

I Sverige odlas brödsäd med en stor mängd bekämpningsmedel. Det påverkar inte bara livet på åkern, utan också i naturen runt omkring. Fler bin, växter och fåglar trivs runt en ekologisk gård som odlar utan bekämpningsmedel.

Idag består bara 7 av 100 koppar kaffe som vi dricker av ekologiskt kaffe. Och många butikers brödhyllor ekar fortfarande ödsligt tomma på ekobröd. Men det är dags för oss fikaälskande svenskar att tänka nytt. Därför driver Naturskyddsföreningen kampanjen för att fler ska välja ekofika.

På senare tid har vi glädjande nog sett att flera nya ekologiska brödsorter lanseras. Men enligt en butiksundersökning som Naturskyddsföreningen har gjort varierar utbudet av ekobröd väldigt mycket från butik till butik. Vi har under hösten besökt 155 slumpvis utvalda butiker på 35 orter, allt från små landsortsbutiker till stormarknader.

I de butiker som vi besökte toppade Hemköp listan med ett snitt på 6,6 olika sorters mjuka bröd, följt av Willys, Coop och Ica. Lidl och Netto sålde minst antal ekologiska bröd. I de åtta besökta Netto-butikerna hittade vi bara ekologiskt bröd i en enda, och på Lidl fanns oftast endast en sorts mjukt ekobröd. Undersökningen är inte vetenskaplig och utbudet varierade stort även inom kedjorna, men det ger ändå en vink om att butikerna kan göra mycket mer.

Vi utmanar nu alla butiker i Jönköping att fylla på brödhyllan med ekobröd och alla arbetsplatser att satsa på ekofika med kaffe och bröd som inte besprutats när de producerats. Det är bra för både natur och människor – här hemma i Sverige och i alla de länder som odlar det kaffe som vi svenskar så gärna dricker.

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Pia Larsson, Naturskyddsföreningen i Jönköping

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen