Arbetat med en pjäs som handlar om rasism

Arbetat med en pjäs som handlar om rasismArbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 2Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 3Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 4
Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 6Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 7Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 8Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 9
Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 11Arbetat med en pjäs som handlar om rasism bild nr 12

En av ABF:s äldre teaterungdomsgrupper i Norrahammar har under en termin arbetat med en pjäs som handlar om rasism. Pjäsen handlar om hur rasismen i Sverige berör livet i en svensk och en utländsk familj. Sönerna i de två familjerna tillhör två rivaliserande ungdomsgäng .

Gänget Tigrarna leds av Åke och Skallarna leds av Adnand. En provokation på julafton leder till slagsmål och en mängd händelser och missförstånd följer i dess spår. Publiken fick följa de två familjerna och deras fördomar mot varandra. Pjäsen innehöll många starka scener. Scener som den fantastiska ungdomsgruppen förmedlade med styrka och känsla.

Pjäsen är skriven av författaren Binnie Christal Andersson. Hon skrev den för många år sedan när det var stora konflikter i Grekland. Men pjäsen är lika aktuell idag som då. Hon växte upp i slummens  50-tal i Usa och var med i gäng som var destruktiva. Som författare har hon flera gånger skrivit om just rasism. Pjäsen slutar tragiskt i ett brodersmord och den lilla staden vaknar upp och börjar granska sig själva och sina fördomar.

Binne  avslutar sitt förord i pjäsen om varför hon skrev pjäsen med: &#8221 Jag är rädd därför skrev jag pjäsen&#8221 Att rädsla föder fördomar vet vi. Denna fantastiska teatergrupp har lyft upp rädslan och fördomarna på scenen och gett publiken en chans att prata om varför rasismen finns och är så stor.

Amatörteatern har en styrka, den utvecklar och ger människor en chans att växa som människor, vilket dessa suveräna  ungdomar också har gjort under sitt arbete med pjäsen. Det har skrattats och gråtits under terminen. Vänskapsband har blivit starka och samarbetet varit stort.

- Som ledare för denna härliga grupp kan man inte vara annat än stolt säger Elisabet Lagerqvist.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen