Region Jönkping

Väntetider på ambulans varierar kraftigt i länet

Väntetider på ambulans varierar kraftigt i länet

Beroende på vart du bor får du vänta olika länge innan du kan få hjälp av en ambulans. Tiderna kan variera ganska mycket. I Mullsjö får man vänta längst på en ambulans. Bor du i Tranås får du den hjälpen snabbast i länet. 

Att väntetiderna på en ambulans varierar kraftigt visar öppna jämförelser kring trygghet och säkerhet gjord av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Tiden är ett mediantal som är beräknad från samtalet till 112 tills dess att hjälpen är på plats, skriver Jönköpings-Posten. 

Tranås är snabbast i länet både när det gäller räddningstjänst och ambulans. Efter 7,7 minuter är räddningstjänsten på plats och 8,5 minuter tar det för ambulansen. 

Mullsjö får vänta längst på ambulans
21,5 minuter tar det för ambulansen, i snitt, att nå nödställda Mullsjö. Det är långsammast i länet. Däremot är de tredje snabbast att ha räddningstjänsten på plats med 8,8 minuter. 

Jobbar för att sänka väntetiderna
Regionen jobbar på olika sätt att sänka väntetiderna för ambulans och det finns olika strategier för att göra detta. 
- Vi flyttar vi ambulanserna efter behov, är Haboambulansen borta håller man en uppe i Månserydskrysset, säger Daniel Lilja som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Jönköpings län, till Jönköpings-Posten. 

Utryckningarna har ökat
Något som motarbetar arbetet med att sänka väntetiderna för ambulans är att antalet utryckningar ökat markant. Från år 2007 till 2015 har uppdragen ökat från 28.000 till 45.000. Den största ökningen av uppdrag står Jönköping, Habo och Mullsjö för. 
- Befolkningstillväxten motsvarar inte den här ökningen, därför går vi ut med information till allmänheten om att sjukvårdsupplysning och vårdcentral går före sjukhus och ambulans, säger Daniel Lilja, till Jönköpings-Posten.
- Vi inför en lättvårdsambulans under 2016, som genomför sekundärtransporter mellan sjukhusen, det innebär att vi frigör en akutambulans, fortsätter han. 

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen