Affärer

Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över

Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran överChefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 2Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 3Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 4
Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 6Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 7Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 8Chefsekonomen: För tidigt att blåsa faran över bild nr 9

Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson konstaterar att det just nu går väldigt mycket upp och ner på aktiemarknaden. Han manar därför till försiktighet med investeringar.

På onsdagen föreläste Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson för Global Invests räkning på Jönköpings teater. I introduktionen till föreläsningen beskrivs han som en av Sveriges mest erfarna ekonomer. Josefssons grundtips till småsparare just nu är att ta det försiktigt. Han pekar också på en utländsk marknad som alla borde hålla koll på.
   – Vi bankmänniskor är egentligen lika osäkra som småsparare. Än så länge skulle jag säga att det är lite tidigt att blåsa faran över. Man kan också se att det som händer i Kina är A och O, säger Roger Josefsson till Jmini.

Kina helt centralt
   Under sin föreläsning understryker Josefsson att det som händer i omvärldens ekonomi också kommer hända i Sverige, och att Kina är helt centralt för vad som ska göras de närmaste åren på den svenska marknaden. Vad gäller börstrenderna framöver bedömer han att det kommer gå mycket upp och ner.
   – Det är ju nu väldigt volatilt. Centralbankerna slår om till att strama åt, samtidigt som det låga ränteläget kommer ligga kvar, säger Josefsson.

Manar till försiktighet
   Josefsson konstaterar som så många andra att aktiemarknaden är väldigt svår att förutsäga. Han lyfter fram två tänkbara synsätt i frågan. För den som tror att centralbankernas åtgärder för att stimulera ekonomin varit bra kan det vara ett gyllene läge att gå in på aktiemarknaden just nu. För den som inte tror det kan snarare en ny lågkonjunktur vara att vänta. Roger Josefssons grundtips kvarstår emellertid.
   – Jag tycker man ska vara försiktig med sina investeringar, säger han.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen