Sport Hockey

Min syn på Johan Lindbom

Min syn på Johan Lindbom

När det går knackigt för vårt kära HV71 så är det många människor som är på mig om att Johan Lindbom inte är rätt man för HV. "Han borde få sparken", "Hans ledarskap är för svagt", "Han har inget grundspel" med mera, med mera.
Jag skall påminna er om att dessa kommentarer kommer så fort HV förlorat en match. Aldrig någonsin efter en vinst. Då är det nämligen spelarna som hyllas och Johan har ingen del i när det går bra. Han är tydligen bara ansvarig när det går dåligt, märkligt.

Det finns enligt mig två scenarion som skulle rendera i att Johan Lindbom skulle entledigas från sitt tränarjobb i HV.

Nr1: Johan har en schism med stora delar av truppen

Nr2: Majoriteten av spelarna tror inte på Johans/HV:s sätt att spela hockey.

Dessa två saker är det enda som i min mening skulle vara en legitim anledning till att sparka Johan.
Jag har inte fått några som helst indikationer på att det finns några sådana här kontroverser i laget. Nog om det!

Tro inte att jag är nöjd med säsongen så här långt, det är väl ingen i eller runt HV71 men att agera i panik och jaga snabba resultat kommer bara få spiralen att snurra fortare åt fel håll. HV behöver jobba långsiktigt och med en strategi och en tydlig bild av hur man vill spela hockey. HV säger sig ha allt detta och till viss del kan jag hålla med dem. Det är långsiktigheten jag inte får ihop med målsättningen.

Man har skrivit kontrakt på tre år med Lindbom, det är bra men att ha ett krav på topp fyra och semi varje år är inte förenligt med det långsiktiga tänket.
Vi är inte ett topplag just nu och det måste vi acceptera. Att lura sig själva, sponsorer och supportrar hjälper ingen.
Jag anser att man ska lägga fram en plan för dessa tre år och att ett rimligt mål är att år tre vara med o konkurrera om de fyra första platserna och en semifinal.

SAIK:s lagbygge, Frölundas lagbygge och LHC:s lagbygge gjordes inte på en säsong. Det har tagit några säsonger att bli ett stabilt topplag. SAIK började redan i allsvenskan att bygga sin identitet Ge Johan och laget lugn och ro. Plocka bort det ok som nu hänger över alla inblandade och investera tre år till att bygga ett nytt topplag. Man har tagit ett steg den här säsongen men det är en del kvar att göra i lag bygget tycker jag.

Johans förutsättningar och start på säsongen är nog det tuffaste någon HV- tränare någonsin fått. Att komma in helt utan rutin från den här nivån och bara haft en lika orutinerad assisterande tränare bredvid sig i en klubb som kräver semifinal kan väl få vem som helst att bli stressad och smått panikslagen. Sett till det har Johan gett ett mycket stabilt och förtroendeingivande intryck hela säsongen.

Det som varit en nackdel hela säsongen blir till en fördel inför nästa säsong. Vi har en vakant plats i båset som kan fyllas med rätt kompetens sett till vad som brustit i vårt spel den här säsongen. Tim:s kontrakt är på 1+1 så det finns till och med möjlighet att plocka in två ass tränare om man tycker det är nödvändigt.

Fick jag bestämma så skulle kravet vara att man plockar in en tränare med rutin och som har som uppgift att tillsammans med Lindbom skapa ett tryggt och solitt försvarsspel för där har nuvarande tränarkonstellation inte lyckats speciellt bra och ärligt talat så har nog inte deras kompetensen räckt till. Ett väl fungerande försvarsspel skulle höja P­W ett snäpp till, det skulle höja vårt anfallsspel en klass till och vi skulle få ut mer av våra skillade forwards. Både i offensiv och defensiv zon. Det skulle skapa helt andra förutsättningar för att spela sig ur zon och in i zon med bättre kontroll.

Om man väljer att plocka in en ersättare till Tim så skulle jag vilja ha en som är bra på den psykologiska biten. En som jobbar mycket med att utveckla spelarna både på och utanför plan. En prestigelös räv som ser det som en utmaning och ära att få vara med och utveckla ett lag tillsammans med en hungrig huvudtränare.

Vad det gäller spelarbiten så kan vi nog alla se att Eric Christensen inte kan göra sig själv rättvisa. Jag är ganska övertygad om att hans knä inte fungerar till hundra procent. En frisk EC är topp tre bland centrarna i SHL och då hade han fått förlängt kontrakt för länge sen.

Jag är ganska övertygad om att han inte finns kvar nästa säsong. Så prio ett måste vara att hitta en första center som påminner om EC men som också är en tydligare ledare i sin kedja. För med handen på hjärtat så är inte EC, Thörnberg eller Arlbrandt några ledar typer. En stor, stark, pucksäker ledare är önskvärt till nästa säsong.

På backsidan skulle jag vilja se två moderna backar som är skridskoskickliga med bra puckkontroll. Backar som kan spela ett snabbt och korrekt första pass. Som är snabba i tanken och har blick för markeringsspel. Prioritera inte det fysiska spelet, prioritera spelförståelse och rörlighet. Två moderna tvåvägsbackar helt enkelt.

Summa summarum är att tala om för alla att detta är en treårs plan, bygg laget i HV-anda med spelare från bygden men gör det inte till ett självändamål. Hitta riktigt bra spets utifrån.
Vi är på rätt väg men det måste få ta lite tid och till nästa säsong finns det utrymme för att korrigera det som inte fungerat den här säsongen.

Mitt hjärta är blått, vitt o gult så länge jag lever.

Håkan Fransson

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen