Sport Jönköping

Spartans tacklar problem med respekt

Spartans tacklar problem med respektSpartans tacklar problem med respekt bild nr 2

Intresset kring den unga amerikanska fotbollsklubben Jönköping Spartans har ökat i positiv riktning ända sedan den grundades år 2013. Föreningen har valt att satsa större och större. Nu siktar de på att befrämja såväl herr som damidrotten och på så sätt skapa balans inom sporten.

Det huvudsakliga syftet med föreningen är att alla ska ha så kul som möjligt och att öka intresset för den amerikanska fotbollen. För att uppnå detta mål satsar klubben på så unga spelare som möjligt och över 120 ungdomar är idag aktiva idrottare i Jönköping Spartans. Under 2015 startade klubben även en utbildning i cheerleading där 25 tjejer tränar två gånger i veckan för att aktivera sig på ett roligt och utmanande sätt. Föreningens fokus ligger däremot på lagen samt de olika spelare som kämpar efter den ovala bollen.
- Det är en god stämning inom laget. Vi har ett stort åldersspann, vilket är positivt. Den äldsta är 34 år gammal och den yngsta 17, säger Hilda Bergström som är offensiv och defensiv linjespelare i Jönköping Spartans.

Klubben har trots sin ringa ålder redan fått ett antal utmärkelser. Till exempel fick föreningens tidigare ordförande, Erhan Trshani, pris som årets ungdomsledare och årets ledare av svensk-amerikanska fotbollsförbundet under 2014. Ambitionen är att växa ännu mer. För att göra detta vill Spartans visa att de kan göra en skillnad för samhället och sportkulturen. De avsäger sig allt bruk av alkohol och tobak, för att föregå som goda exempel för sina medlemmar.

Damlaget har för närvarande cirka 30 spelare, men Spartans uppmanar fler att gå med och arbeta sig upp i föreningen.
- Det är en helt annan sport, mycket mer fysiskt. Det är mycket taktik inblandat, man lägger upp en plan och kör efter den. Allt är i stort sett inövat. Något annat som är kul är att det är en sport som passar alla, säger Hilda Bergström.
Träningarna sker två gånger varje vecka och pågår både inomhus i Idrottshusets A-hall och, enligt ett nytt avtal, även utomhus på Rosenlunds IP.
- Att vi nu spelar på Rosenlunds IP känns rätt, den gamla planen började bli sliten. Vi har "vuxit ur den", menar Hilda.

Tränarstaben har nyligen utökats med ytterligare två tränare, varav en av dem har spelat i den högsta ligan, Superserien.
De har även påbörjat ett samarbete med Borås Rhinos gällande olika tränar- och spelarutbyten.
- Jag gillar även att Borås har ett lag med tolv tjejer som kommer hit och tränar så ofta det går, säger Hilda.
Planen är att Borås Rhinos damlag ska spela seriespel med Spartans damlag 2016.

Givetvis kan inte alla kan ta en direktplats i startuppställningen och speltiden varierar en hel del. Hilda menar att det är vanligt att det blir så.
- Vissa vill mer, andra vill mindre. Det är som med alla lag, säger hon.
Vikten vid att alla ska kunna ta plats finns ändå kvar och är något som driver Spartans framåt mot nya framgångar.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen