Affärer Affärsnyheter Jönköping

Medieprofilen: Varumärket har ersatt Gud

Medieprofilen: Varumärket har ersatt GudMedieprofilen: Varumärket har ersatt Gud bild nr 2Medieprofilen: Varumärket har ersatt Gud bild nr 3Medieprofilen: Varumärket har ersatt Gud bild nr 4
Medieprofilen: Varumärket har ersatt Gud bild nr 6

På fredagen föreläste medieprofilen Viggo Cavling inför en samling entreprenörer på Science Park i Jönköping. Med en rad exempel och liknelser lyfte han fram betydelsen av att vara banbrytande som nystartat företag.

Viggo Cavling har en gedigen karriär bakom sig inom den svenska mediebranschen. Han är kanske mest känd som tidigare chefredaktör för tidningen Resumé. I dag ägnar han sig bland annat åt att föreläsa och skriva krönikor. Han kallar sig för "handelsresande i det talade, skrivna och digitala ordet".

På fredagen bjöds Cavling in till Science Park i Jönköping för hålla en inspirerande föreläsning om startupföretag. Mer än något annat betonade han vikten av att vara banbrytande.

– Behovet av banbrytare är större än någonsin, säger han.

Den 40 minuter långa föreläsningen var fylld med slagkraftiga formuleringar som framkallade skrattsalvor bland åhörarna. Cavling drog bland annat en historisk jämförelse och påpekade att Gud förr i tiden sågs som lösningen på alla problem. I dag har Gud ersatts av varumärket.

För att få en bättre affärsmodell rekommenderade Cavling att man slår ihop två olika idéer. Han använde Apple som illustrerande exempel – en kombination av dator och Zenbuddhism.

När Jmini söker upp Cavling efter besöket i Jönköping vill han inte göra någon värdering av startupkulturen i staden.

– Jag kan inte bedöma det. Men det verkar finnas en nyfikenhet, samtidigt som grundförutsättningarna är bra, säger han till Jmini.

I samband med vistelsen i Jönköping var Cavling även runt och besökte några av stans restauranger och barer, bland annat på Sjön och Spira. Han jämför staden med en vacker scen.

– Det är ett väldigt spännande läge vid vattnet. En stad är som en scen och där har Jönköping en väldigt bra scenkaraktär, säger Cavling.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen