Sport Fotboll Jönköping

Jönköpings första futsallag

Jönköpings första futsallagJönköpings första futsallag bild nr 2Jönköpings första futsallag bild nr 3Jönköpings första futsallag bild nr 4
Jönköpings första futsallag bild nr 6Jönköpings första futsallag bild nr 7Jönköpings första futsallag bild nr 8

Jönköping och Huskvarnas första futsallag håller just nu på att bildas. För tillfället är det 20 talangfulla spelare mellan 17 och 25 år som med hjälp av tränarna Andres Huertas och Alexander Danielsson ska nå toppen i Futsalvärlden.

Futsal handlar om teknik och skicklighet. Det gäller att vara kvick på fötterna och snabb i huvudet för att lyckas. Fotboll handlar mer om ytan. Det är stor plats att spela på vilket, enligt Alexander, gör att man springer mer än vad man har bollen. Svenska Fotbollsförbundet vill lyfta fram futsal som en del av fotbollen. De har märkt den oändliga tekniken som man lär sig av att spela futsal.

Svenskt landslag
Futsal är en inomhussport som är populär runt om i världen, tyvärr inte lika populär i Sverige. Det finns ett svenskt landslag i futsal och sporten är stor i bland annat Linköping och Göteborg. Andres och Alexander vill uppmärksamma futsalen i Jönköping och Sverige. De tycker att fler kommuner och föreningar ska hjälpa till att lyfta fram sporten. KFUM stödjer med att de får vara i deras lokaler och spela. Att vara med och spela är helt gratis eftersom KFUM vill hålla det som en öppen verksamhet och deras vision kommer alltid vara att det inte ska kosta.

Laget var från början lett av Åke Holtz, en musik och fotbollsintresserad skolfotbollstränare, innan laget blev en futsalklubb. Åke jobbar på fritidshuset på KFUM och tanken med att få in laget i seriesystem är för att de ska få känna på föreningslivet, berättar Holtz. Det fanns ingen som kunde driva ett bra träningstillfälle så då tog fotbollsintresserade Andres och Alexander på sig ansvaret att att leda laget.

Roligaste momentet
Andres Huertas har spelat fotboll i Division två i Huskvarna. Han är danspedagog och fotbollsspelare. Futsal är komplettering med fotbollen, berättar Huertas. Högsäsongen är lång och futsalen hjälper en med teknik och kondition. Han berättar att alla kända spelare har spelat futsal någon gång och utvecklats utifrån det. Alexander Danielsson har också spelat i klubb. Futsal var det roligaste momentet med fotbollen, berättar han. Sedan han skadade knät så har han mestadels fokuserat på att lära ut och leda då fotbollen fortfarande är något han tycker är kul att hålla på med. Det är en spännande sport, tillägger han.

Futsalen tränas två dagar i veckan. På KFUM så ger futsalen chansen för alla att spela, även spelare från Jsödra och Mariebo är med. Till våren blir det någon form av uttagning av 25 spelare.

Futsallag med tjejer
Det är en öppen verksamhet, men det ska hållas seriöst. De börjar bli ett lag nu, berättar Huertas. Spelarna vill träna, lära sig och spela turneringar. Det är ett stabilt futsallag som troligtvis mot hösten kommer spela i någon form av liga. Alexander och Andres berättar att de ser många duktiga tjejer som hoppar av fotbollen och sedan aldrig börjar igen. Det finns tankar om ett futsallag med tjejer, berättar Huertas, men just nu satsar de på killarnas futsal. Förra matchen var mot ett lag i division 6, ”No Name”. De hade en riktig domare som dömde med riktiga futsalregler och Jönköpings Huskvarnas Futsal vann matchen.

De har en intern fotbollssida på Facebook: Futsal Jönköping - Huskvarna KFUM

Elin Nordh

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen