Kommun Jönköping

Jönköpingskrogar förlorar alkoholtillstånd

Jönköpingskrogar förlorar alkoholtillstånd

Det gäller två krogar i Jönköping som enligt ett beslut i socialnämnden inte får ha kvar sitt alkoholtillstånd. Det finns tre nivåer av beslut från socialnämnden gällande alkoholtillstånd. Som krögare kan man få en erinran, en varning eller indraget alkoholtillstånd. I dessa fall anser man att bristerna är så pass allvarliga att man väljer att dra in alkoholtillstånden. 

Det är Murphys och Red Lion som från och med onsdagen har fått sitt alkoholtillstånd indraget. Det beslutet togs i socialnämnden under tisdagen. Ola Nilsson är ordförande i socialnämnden och uppger att det i båda dessa fall rör sig om att man inte skött ekonomi och bokföring på ett bra sätt. 
– Vi anser att man inte har den personliga lämpligheten att servera alkohol, säger Ola Nilsson. 

Har inte följt aktiebolagslagen
Mycket i dessa beslut är sekretessbelagda men Jmini får veta att i fallet med Red Lion så har man inte skött grundläggande lagar i aktiebolagslagen och eftersom alkohollagen är en lag som ligger ovanpå lagen om aktiebolag så ser man allvarligt på det hela. Eftersom man inte skött de grundläggande reglerna så finns i detta fall inte den personliga lämpligheten att driva försäljning av alkohol. 

Sålt alkohol utan att redovisa
På Murphys har bokföringen inte varit möjlig för socialnämnden att kontrollerna. 
– Vi kan inte följa bokföringen, säger Ola Nilsson.
– All försäljning av alkohol har inte redovisats, fortsätter han.
Även i detta fall bedömer man att den personliga lämpligheten inte finns. 

Väntar på överklagan
I dessa fall brukar krögaren överklaga beslutet och begära inhibition, vilket i praktiken innebär att man får servera alkohol tills dess att saken är avgjord i domstol. Domstolen kan upphäva socialnämndens beslut om de bedömer saken annorlunda.

Enligt Ola Nilsson är lagstiftningen ny sedan 2010. 
– Det är positivt att man överklagar. Om domstolen följer vårt beslut vet vi att vi ligger på rätt sida i våra bedömningar, säger han. 

Om domstolen följer socialnämndens beslut kan det ta upp till tre år innan man kan ompröva beslutet om den personliga lämpligheten. 
– Det är en karenstid på tre år, fortsätter Nilsson. 

RELATERAT: Alkoholtillstånd kan ryka för två krogar: "Jag har känslan att vi drar in fler"

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen