Jönköpingsparet bakom poddsuccén: "Chockade av hur mycket pengar man kan tjäna"

Jönköpingsparet bakom poddsuccén: "Chockade av hur mycket pengar man kan tjäna"

Svenska mordhistorier är en nystartad podcast som blivit en stor snackis runtom i Sverige. I nuläget har den över 200 000 lyssnare per avsnitt. Bakom projektet står Jönköpingsparet Sebastian Krantz och Emelie Haage.

Den Jönköpingsproducerade podcasten Svenska Mordhistorier har på kort tid blivit en av Sveriges hetaste. Podden drivs av Sebastian Krantz och Emelie Haage och har nu över 200 000 lyssnare.

Första avsnittet gick ut i december 2015 och presenterade ett fiktivt mordfall. Reaktionerna blev inte vad Jönköpingsparet hade hoppats på. De recensioner som skrevs var allt annat än positiva.

– Från början med de negativa recensionerna som kom då trodde vi det skulle gå åt pipsvängen, säger Krantz.

I stället blev podden ganska omedelbart en snackis och lyssnarantalet växte fortare än de kunnat ana. Varje onsdag släpps ett nytt avsnitt med fokus på ett svenskt mordfall. Vissa av fallen är fiktiva, medan andra har ägt rum i verkligheten. Upphovsmakarna har framför allt hämtat inspiration från favoritprogrammet P3 Dokumentär. Krantz säger att de lägger ner mycket tid på research via exempelvis arkiv, bibliotek och poliskontakter.

– Det ska vara fakta men också kännas lite som en ljudbok när man lyssnar. Vi brukar också spekulera lite kring fallen ur vår egen synvinkel, säger Krantz.

Att podcasten växt så fort tror Krantz delvis har att göra med de negativa reaktioner den väckte från början. Det startades tidigt en tråd om Svenska Mordhistorier på Flashback. Podden blev ett allmänt samtalsämne. Samtidigt tror han även den speciella produktionen med ljudeffekter bidragit till dess popularitet.

Sebastian Krantz är även musikproducent till vardags, men ägnar sig nu åt podcastproduktion på heltid. Emelie Haage är med och driver projektet vid sidan sitt vanliga jobb. Kort efter att podcasten drog i gång blev de kontaktade av Bauer Media, som ville teckna kontrakt med paret. Därför ligger Svenska Mordhistorier nu på plattformen Radioplay.

Sedan en tid tillbaka har poddmakarna även tecknat avtal med annonsörer. Krantz vill inte gå ut med exakt hur mycket pengar podcasten inbringar, men bekräftar att inkomstmöjligheterna kom som en överraskning.

– Vi är chockade av hur mycket pengar man kan tjäna på en podcast, och då har vi ändå inga sponsorer ännu, säger han.

Jönköpingsduon har nu också dragit i gång ytterligare podcastprojekt. Nästa vecka startar podden Paranormalia, som fokuserar på "övernaturliga fenomen". Veckan därefter kommer Humorpodden.

– Den kommer vara fylld med sketcher och komik – en skrattresa i ljudform, säger Krantz.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen