Sport Hockey Jönköping

KRÖNIKA: Skellefteå är bättre – inte svårare än så

KRÖNIKA: Skellefteå är bättre – inte svårare än så

HV71 föll tungt mot Skellefteå med 3–4 efter förlängning på fredagskvällen. Laget gör ingen dålig match men är helt enkelt inte tillräckligt bra för att matcha guldfavoriten, skriver Jminis reporter Adam Jönsson.

Den inledande matchbilden mellan HV71 och Skellefteå var egentligen så pass självskriven att denna reporter hade kunnat skriva den redan till förmiddagskaffet.

HV skulle komma ut med full fart, stöttade av ett hårt tryck på läktarplats. Därefter skulle Skellefteå jobba sig in i matchen och ta över den samma.

Vad hände? Exakt det.

Hemmalaget försökte trycka på för ett ledningsmål men Markus Svensson var, som så många gånger förr den här säsongen, en vägg framför gästernas mål.

Efter knappt halva perioden kom också vändningen i matchen – ungefär samtidigt som många av de drygt 6 500 i publiken till sist satt sig ned på sina stolar.

Skellefteå malde på och kunde sakta men säkert bryta ned HV:s försvar. Det kändes inte helt ologiskt att det small både en och två gånger på kort tid.

Därmed såg också historien från onsdagens första kvartsfinal ut att upprepa sig. Men något hände mellan den första och andra perioden.

HV kom till mittenakten ut med bra fart under skridskorna. Reduceringen kom tidigt i den andra perioden och ingjöt hopp hos hemmafansen.

Men Skellefteå visade sin klass och fortsatte sätt hård press mot HV-målet. Om Fredrik Pettersson-Wentzel – kanske något hårt kritiserad efter förra matchen – inte hade sin bästa dag på jobbet i onsdags fanns det verkligen inget att klaga på under fredagens drabbning. Det var mycket tack vare honom som gästerna inte ryckte i väg.

Hockeyn är emellertid inte alltid rättvis. HV stack upp och gjorde ett snyggt 2–2-mål signerat firma Thörnberg–Abbott. Samtidigt säger väl skottstatistiken 8–17 i den andra perioden ganska mycket om matchbilden?

Skellefteå skulle också visa sig vara det bättre laget. Guldfavoriten är tyngre, tuffare och mer kliniska i sina avslut än HV71. HV gör absolut inte en dålig match men Skellefteå är ett bättre lag. Egentligen är det inte svårare än så.

Det går inte att göra några misstag mot det här laget. Och när HV drar på sig en avvaktande utvisning i inledningen av den tredje perioden visar också Skellefteå hur bra de är. Laget snurrar runt i ett högt tempo och hittar till sist fram till ett öppet läge. Då straffas alla lag i ligan.

Men det är inte bara Skellefteås offensiv som imponerar. Laget ligger allt som oftast helt rätt i egen zon. Hur många skott blockerade de egentligen i fredagens match?

Hemmalagets kvittering i slutskedet är imponerande – den visar rejäl moral och vilja. Men den kom egentligen från ingenstans efter en lång period av Skellefteå-press.

HV är inte längre ett topp-4-lag som kan konkurrera med, bland annat, Skellefteå. Men ambitionen är säkerligen att ta sig tillbaka till toppen. Det kommer inte ske i år även om laget har rejäl spetskvalitet.

Kvällens match var en nyckelmatch för att HV skulle ha en chans att sätta nerv i kvartsfinal-serien. Nu är väl egentligen frågan om laget kommer lyckas vinna en enda match över huvud taget.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen