Affärer

Nya restaurangnätverket ska sätta Jönköping på matkartan

Nya restaurangnätverket ska sätta Jönköping på matkartan

I februari lanserades restaurangföreningen Taste Jönköping, med Kent Ly som ordförande. Dess mål är att lyfta krognäringen och sätta Jönköping på matkartan. Längre öppettider och lägre kostnader för uteserveringar är några av nätverkets hjärtefrågor.

Kent Ly äger restaurangen Jungle Thai sedan många år. Han brinner för Jönköpings krognäring och blev nyligen vald som ordförande i det nystartade restaurangnätverket Taste Jönköping. Föreningen har ännu inte hunnit ta fram något program, men målsättningen är tydlig.

– Målet är att lyfta krognäringen genom samarbete och att sätta Jönköping på matkartan, men för att nå dit krävs en hel del saker, säger Kent Ly.

En fråga han ser som betydelsefull för krognäringen i Jönköping gäller öppettiderna. Enligt Ly har kommuner med jämförbar storlek längre öppettider. Han säger att frågan hänger ihop med synen på alkohol och tycker det målas upp en felaktig bild av öppettidernas konsekvenser.

– Man ger sken av att det blir kaos [med längre öppettider], men så är det inte, säger han.

En annan fråga som står högt på dagordningen gäller lägre kostnader för uteserveringar. Kent Ly jämför med Köpenhamn, där avgiften för uteserveringar tagits bort helt. Han säger att uteserveringar behövs för att göra staden attraktiv, och i nuläget anser Taste Jönköping att kommunens avgift är för hög.

– Det måste vara en rimlig kostnad, så man har råd att ha [uteservering], säger han.

Idén till att starta ett restaurangnätverk i Jönköping föddes under 2015. Det klubbades igenom i februari i år. Vid uppstarten är 24 restauranger med. Förutom det ovan nämnda vill Taste Jönköping diskutera bland annat tillståndsfrågor och kompetensförsörjning inom restaurangbranschen. Syftet med föreningen är också att vara en samtalspartner till kommunen och finnas med på ett hörn när det gäller evenemang som arrangeras i Jönköping.

– Man måste vara medveten om att Jönköping har vuxit. Vi konkurrerar inte längre med småstäder. Våra medtävlande är duktiga på mat och då måste vi visa att vi kan leverera. Då måste också politikerna tänka utanför boxen. Vi måste kämpa tillsammans, säger Ly.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen