Affärer

Nekat alkoholtillstånd - Läs hela Axelssons inlägg på Facebook

Nekat alkoholtillstånd - Läs hela Axelssons inlägg på Facebook

Vem hjälper företagen?

Den svenska alkohollagen tolkas olika i varje kommun.
När lagen tolkas tveksamt och företagsfientligt, när beslut fattas som inte kan uppfyllas, när skatteintäkter, arbetstillfällen och nyetableringar riskeras, vem hjälper då företagen?

Vi driver ett familjeföretag med ca 42 heltidsanställda och 200 behovsanställda. Bolaget grundades 1993 och vi har sedan dess verkat för Jönköping som mötesplats. I februari förra året skrev vi på kontraktet för vad som skulle bli vår enskilt största investering och satsning någonsin, en ny restaurang & skybar i Jönköping.

Den 15 september skickades en ansökan om tillstånd in till tillståndsenheten. Nästan 6 månader senare, ca 1 vecka innan nämndens möte får vi tillgång till underlaget och där presenteras ett krav som aldrig tidigare nämnts.

Ett krav som inte går att uppfylla, som räddningstjänsten inte tillåter och som helhet är högst tveksamt. Alla mynt har två sidor men i våra ögon och i vår tolkning stöds inte detta av lagen alls.
Framför allt står vi maktlösa. Vi har fått ett tillstånd med krav som inte går att uppfylla. Ett krav som kan tolkas på många olika sätt (och har annorlunda utgångar på massvis av andra fall i Jönköping och Sverige, vi har själva tillstånd med samma princip sedan tidigare).

Ilskan är stor över den otroligt dåliga kommunikationen, utredningen och framför allt, det obefintligal samhällsansvaret från denna kommunala enhet, tillståndsenheten.

Rädslan över de 40 familjer vi försörjer varje månad och det som bolaget byggt upp under mer än 20 år är trots det större än ilskan.

När vi har kontaktat tillståndsenheten för en diskussion har det varit kalla handen. Samarbete och kommunikation existerar över huvud taget inte, och

Trots att vi genom jurist kan visa på att det krav de ställer inte stöds av lagen väljer varken enheten eller nämnden att agera. "Det skadar inte med en rättslig process" är det svar vi fått.

Men det gör det. Det skadar oss.
OM processen drar ut på tiden drabbas bolaget av förlorade intäkter och arbetstillfällen. I värsta fall en konkurs. Det skadar 100-tals boende i kommunen som försörjer sig i bolaget och tusentals kommuninvånare som använder sig av våra tjänster. Det drabbar lokala leverantörer, fastighetsägare, städbolag m.fl. m.fl.

Delar av Jönköpings Kommuns tjänstemän delar uppenbarligen inte vår verklighet.

Vi tror att alla som känner oss vet att vi inte sticker ut hakan i onödan, detta är inte ett sätt att avreagera oss på utan snarare informera om hur sjukt det fungerar och hur mycket det skadar kommunen som vi alla bor och verkar i.

Det positiva i detta är att det inte är första gången vi har motvind och vi är inte de som ger oss i första taget. Vi kommer att kämpa för vår sak och ger oss inte innan vi vunnit.

Men den stora frågan kvarstår. Efter att situationen uppstår, vem hjälper oss som litet privat bolag mot den stora kommunen? Vem bevakar våra intressen mot en hel kommun?

Vi vägrar tro att fall som detta bedöms godtyckligt, att företag inom kommunen behandlas olika, att krögare generellt sett ska motarbetas och att kompetensen hos delar av kommunens tjänstemän och nämndeman ibland sviktar.

Men vi har ännu inte sett motsatsen.

Signerat
Håkan, Catrin & William

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen