Sport Fotboll Jönköping

Jönsson: Så ska J-Södra slå Malmö

Jönsson: Så ska J-Södra slå Malmö

Jönköpings Södra ställs mot Malmö FF i sin allsvenska hemmapremiär. Ingen omöjlig uppgift enligt Jminis krönikör Adam Jönsson som tagit fram tre nycklar till tre poäng. 

Nu är det dags. Den långa väntan är över. Om bara ett par timmar är det dags för allsvensk hemmapremiär på Stadsparksvallen.

Malmö FF står för motståndet och Jönköpings Södra är en stor underdog. Men det är förstås inte omöjligt att besegra fotbollsjätten från Skåne.

Här är tre nycklar till tre poäng.

Sätt full fart direkt
Malmö har en tendens att släppa in tidiga mål. Men ett stort hemmastöd i ryggen och det tidiga målet mot Kalmar i lördags i färskt minne bör J-Södra full fart från avspark. Det är hemmapremiär och laget är en rejäl underdog – det finns inget att tveka på egentligen.

J-Södra visade mot Kalmar att kvaliteter finns, bland annat, på kanterna. Om Tommy Thelin kan vinna kampen mot den väldigt offensiva, men försvarsmässigt bristfälliga, Yoshimar Yotún kan kaptenen servera både ett och två inlägg av högsta klass till vindsnabbe Pawel Cibicki i straffområdet.

Fortsätt med snabba omställningar
När Kalmar tog över premiärmatchen och pressade på för ett ledningsmål – utan att egentligen komma någonstans – hade J-Södra ett par sylvassa lägen att punktera matchen. Att utnyttja dessa mot Malmö är av högsta vikt. Räkna med att skåningarna kommer försöka parkera på den grönvita planhalvan. En bra brytning, snabb pass och säkert avslut är då allt som krävs.

Med det sagt, MFF är inte Kalmar. J-Södra kommer få betydligt färre omställningslägen samtidigt som de himmelsblå, troligen, kommer skapa betydligt fler chanser än Kalmar.

LÄS MER: Pawel Cibicki: ''Är en Malmöpåg''

LÄS MER: FOTBOLLSFEST på ''Vallen'' – går mot slutsålt

Håll koll på Rosenberg och Berget
Det är extremt svårt att endast välja ut en eller två MFF-spelare som J-Södra behöver hålla ett extra öga på för att få med sig ett bra resultat mot guldfavoriten.

Men det går inte att underskatta det inflytande Markus Rosenberg och Jo Inge Berget har över MFF:s offensiv.

Kan J-Södra ligga tight på MFF-kaptenen, göra honom irriterad och få honom att ta ett gult kort i ren frustation har laget kommit långt. Det är ju inte otänkbart att Rosenberg faktiskt kan bli utvisad.

Desto svårare kan det bli att stoppa Berget. Norrmannen är på många sätt en komplett spelare. Men J-Södra var framgångsrika i att stoppa storstjärnan Rasmus Elm i premiären.

Berget och Elm är visserligen inte samma typ av spelare – och har inte genomgått samma fysiska problem – men J-Södra visade prov på en stark defensiv mot Kalmar. Jimmy Thelin har verkligen fått laget att dra åt samma håll såväl defensivt som offensivt.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen