Sport Fotboll Jönköping

Jönsson: En rättvis förlust

Jönsson: En rättvis förlust

Jönköpings Södra åkte på sin första förlust i Allsvenskan. Och det var en rättvis sådan, skriver Jminis krönikör Adam Jönsson. 

Ingenting varar för evigt brukar det heta. Så var även fallet med Jönköpings Södras segersvit i Allsvenskan 2016.

Efter två raka segrar – mot Kalmar FF och Malmö FF – tog det stopp efter 2–1 borta mot Örebro på måndagen. Och det var en rättvis förlust (en analys J-Södra-tränaren Jimmy Thelin höll med om i en intervju med C More efter slutsignalen).

Den första halvleken vill J-Södra säkerligen glömma så fort som möjligt. Örebro hade egentligen full kontroll på händelserna och ägde bollen. Hemmalaget lyckades också hitta en väg igenom det så normalt täta J-Södra-försvaret.

Redan under matchens tio inledande minuter hade Alhassan ''Crespo'' Kamara skapat två farliga lägen. Just ''Crespo'' var också högst inblandad i ledningsmålet med en snygg nedtagning och framspelning till Astrit Ajdarevic som skruvade in 1–0. Målet kom till efter ett uppspel av mittbacken Erik Moberg.

J-Södra hade även problem att fånga upp andrabollar och fånga upp hemmalagets löpningar.

Framåt för J-Södra var det inte heller mycket att jubla för. Det gick långsamt och kreativiteten verkade saknas. Det säger kanske något om anfallsspelet att ytterbacken Tom Siwe hade den bästa chansen efter att en annan ytterback, Viktor Rönneklev, jobbat fram bollen.

Samtidigt fanns det förstås även positiva bitar hos de grönvita. Laget låg, precis som vi sett mot Kalmar och Malmö, allt som oftast på rätt sida bollen och försvarade sig bra. Gästerna vågade dessutom flytta upp med en hel del spelare.

Den andra halvleken signifierades av ett ganska tempofattigt spel.

Trots sitt underläge och en stor press under matchens slutminuter hade J-Södra förtvilat svårt att skapa några heta målchanser. Det håller förstås inte i längden. Visst, Tommy Thelin nätade efter en bra framspelning av den pigge inhopparen Moses Ogbu. Men då hade Örebro redan punkterat matchen med sitt 2–0.

LÄS MER: Dubbla smällar för J-Södra i årets första poängtapp

LÄS MER: Bildspecial. Se J-Södrafansen lyfta fram sitt lag

Men det bör kommas ihåg att laget skapade flera högoktaniga målchanser under de två inledande matcherna. Ibland stämmer det helt enkelt inte.

Det fanns förstås inte heller på kartan att J-Södra skulle gå obesegrade igenom Allsvenskan.

Mer oroväckande än förlusten och det stundtals ganska dåliga spelet var skadan på Anton Cajtoft. Damir Mehic gör inget dåligt inhopp – och det är inte lätt att hoppa in som målvakt. Men Cajtoft behövs om J-Södra ska undvika bottenstriden. U21-landslagsmannen har under inledningen visat hur viktig han är för laget.

På söndag väntar Gefle hemma på Stadsparksvallen. Det är ingen omöjlig uppgift. J-Södra kan redan då hitta tillbaka till det vinnande spåret.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen