Länet Länet

Miljonsatsning för miljön i länet

Miljonsatsning för miljön i länet

Hittills har länet fått omkring 15 miljoner kronor via Klimatklivet. Pengarna ska användas för att sänka utsläppen av koldioxid och har delas ut till kommuner, regionen och privata företag. 

– Det är oerhört glädjande att vi har fått in så pass bra ansökningar att vi har kunnat dela ut 15 miljoner kronor, säger Frida Moberg, samordnare för klimatklivet i Jönköpings län, via ett pressmeddelande. 

Minska utsläppen
Huvudsyftet med satsningen Klimatklivet är att minska utsläppen som påverkar klimatet. Pengarna kommer från Naturvårdsverkets satsning på lokala investeringar för största möjliga klimatnytta. Alla företag, kommuner, myndigheter och organisationer kan söka detta bidrag och Länsstyrelsen fick in 28 ansökningar under förra året. 

– Av dessa är det hittills sex stycken som hade en så stor klimatnytta att de fick pengar, berättar Frida Moberg vidare. 

En del av statsbudgeten
Klimatklivet är en del av den statsbudget som riksdagen beslutat om för 2016. Naturvårdsverket ska i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna ge stöd till lokala klimatinvesteringar. Under 2015 uppgick stödet till sammanlagt 125 miljoner kronor. Ytterligare 600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar för 2016, 2017 och 2018, uppger Länsstyrelsen på sin hemsida.

Nästa ansökningsperiod öppnar den 16 maj.

LÄS MER: Kalmar kan bli nytt säte för Länsstyrelsen

LÄS MER: Experternas dom om vargfilmen- var det varg?

Fakta

De har fått pengar inom Klimatklivet i Jönköpings län:

  • Zenergy. 560 000 kronor för energieffektivisering (genom fjärrvärme) och 240 000 kronor till laddstolpar till sin fabrik i Vaggeryd
  • Neova AB. 11.250.000 kronor för Projektering och byggnation av fjärrvärmenät i Smålandsstenar.
  • Värnamo kommun. 112 500 kronor för att sätta upp laddstolpar.
  • Aneby kommun. 400 000 kronor för att sätta upp laddstolpar.
  • Vaggeryds kommun. 64 500 kronor för att sätta upp laddstolpar.
  • Jönköpings kommun. 80 000 kronor för att sätta upp laddstolpar.
  • Region Jönköpings län. 1.700.000 kronor för att bygga en lustgasreduktionsanläggning på Eksjö lasarett.
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen