City

Miljöpartiet vill bygga ny stad söder om Jönköping

Miljöpartiet vill bygga ny stad söder om Jönköping

En ny ekologisk stad mellan Barnarp och Tenhult med 100 000 invånare. Den visionen lanserar nu Miljöpartiet i Jönköping.
– Det här har gjorts i många länder, säger Christopher Stock, ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Som ett alternativ till en storskalig expansion av Jönköping föreslår Miljöpartiet att en helt ny ekologisk stad byggs mellan Barnarp och Tenhult. Syftet är att undvika negativa konsekvenser för den jordbruksmark som omger Jönköping. Den nya staden skulle byggas utanför Vättersänkan.

– Vi ser jordbruksmark som omistlig och en oersättlig resurs som i praktiken är grunden för framtida generationers överlevnad, säger Christopher Stock, ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Idén om en ny stad är hämtad från Storbritannien, där så kallade “new towns” uppförts på ett flertal ställen. Den nya staden söder om Jönköping skulle rymma omkring 40 000 bostäder och 100 000 invånare. Planen är att bygga med en ekologisk och hållbar inriktning för allt från design till infrastruktur.

– Det här har gjorts i många länder, säger Stock.

Förslaget är ett svar på kommunens nya översiktsplan för den fortsatta expansionen av Jönköping, som enligt Miljöpartiet är för kortsiktig.

– Vi pratar om att man måste planera för 50–100 år framåt, säger Margareta Sylvan, ledamot i Kommunstyrelsen.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen