Bra att veta

Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv

Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens livHär agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 2Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 3Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 4
Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 6Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 7Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 8Här agerar Jönköpingsborna för att rädda mannens liv bild nr 9

Dagen blev inte riktigt som Helene och Evelina Hellström tänkt sig. Men de kan åtminstone glädja sig med att de visade sin högst mänskliga sida när de såg hur en äldre man höll på att falla ihop. För tillsammans med flera andra medborgare, kan de faktiskt ha räddat mannen som fick hjärtstopp från att avlida. 

Det var vid lunchtid under tisdagen som Evelina och Helene skulle mötas upp på Resecentrum, när plötsligt någonting kommer emellan. 

- Vi skulle träffas upp nere på Resecentrum, jag och min dotter Evelina. Och jag kommer där och ska överraska henne med en mopedbil och våra blickar möts av glädje, berättar Helene. 

Ser hur mannen faller
Men någonting händer. Glädjen blir kort för Helene och Evelina, för mellan dem ser de hur en äldre man i 70-årsåldern segnar ner med sin krycka i sin hand. 

- Vi inser ganska snabbt att han behöver hjälp. 

Mannen faller och Helene och Evelina går fram och tar tag i honom, så att han inte ska falla till marken och göra sig illa.

- Min dotter frågar hur han mår. Och han säger att "det går bra". Men han faller ihop och är inte längre kontaktbar.

Kontaktar SOS
De båda förstår att det här kan sluta hur som helst, så Evelina ringer SOS för att få dit en ambulans.

- Och jag tillkallar en man som står vid ett fordon och ber han komma och hjälpa till. 

De lägger sedan den äldre mannen, som inte är kontaktbar, i framstupat sidoläge och Evelina håller kontakt med telefonisten på SOS, som beskriver hur de ska göra.

- Det dröjer innan en ambulans kommer och han blir mer och mer blek. Men av en händelse, ser vi en räddningstjänstbil och vi vinkar in föraren. Och sedan tillkallar jag två Securitasväktare och jag inser att mannen har hjärtstopp, så jag skriker till den ena väktaren att han måste springa och hämta en hjärtstartare.

"Alla agerade på ett otroligt fenomenalt sätt"
Helene vet att det på allmänna platser ska finnas hjärtstartare och på något vänster lyckas hon komma på det mitt i den kaosartade stunden.

- Väktaren springer in och hämtar en och jag hoppas att det nu räddade livet på den här mannen. Vilken insats av kommunens medborgare. Alla agerade på ett otroligt fenomenalt sätt.

"Tackar Jönköpings kommun"
Helene berättar om hur de hjälpande snabbt fann vad de skulle göra.

- Det var en sådan bra arbetsfördelning. Några gav mun-mot-mun-metoden och andra tryckte på mannens bröstkorg för att försöka väcka honom. Oavsett om mannen nu hamnade i himlen eller om han lever, den insatsen är jag stolt över. 

Helene som är aktiv medlem i ett politiskt parti, vill verkligen hylla Jönköpings kommun för att de har försett Resecentrum och andra delar av stan med hjärtstartare.

- Kommunen kan nu ha räddat ett liv. 

Jmini kommer följa upp ärendet för att få reda på hur det gick för den drabbade mannen. 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen