Sport Fotboll Jönköping

Jönsson: J-Södra visar taktisk mognad

Jönsson: J-Södra visar taktisk mognad

Jönköpings Södra förtjänade sitt poäng efter 1–1 borta mot Hammarby på lördagen. Laget visar också en taktisk mognad, skriver Jmins krönikör Adam Jönsson. 

Fotbollen är inte alltid rättvis. I dag var den det. Jönköpings Södra förtjänade en poäng mot Hammarby på Tele2 Arena och fick den.

Hammarby var det spelförande laget. När Tommy Thelin rakade in 0–1 i efter 62 minuter kändes det faktiskt ganska ologiskt. Men ännu en gång läste Jimmy Thelin sönder motståndet.

Hemmalaget kom till spel med bra form och en uppställning liknande J-Södras. Då valde Thelin att starta med Moses Ogbu i stället för Dzenis Kozica.

Ogbu är en riktig sugpropp och kan hålla i bollen på offensiv planhalva. Just vad J-Södra behövde mot ett Hammarby som under långa stunder parkerade på offensiva planhalva.

J-Södra-mittfältaren var långt ifrån framgångsrik i alla sina försök men han gav ofta laget det andrum som behövdes för att orka med kommande Bajen-anfall.

I övrigt lämnade anfallsspelet en del att önska. J-Södra lyckades inte hota Hammarbys backlinje på samma sätt som laget hotat andra motståndare. I första halvlek kändes det stressigt. I inledningen av den andra var Hammarby-pressen så hård att gästerna knappt fick bollen över mittlinjen.

Men målet visade att det finns kvaliteter framåt. Siwes arbete som ledde fram till inlägget – från den vänsterkant där vi visste att Hammarby hade en defensiv svaghet – förvaltades väl av firma Smylie-Thelin-Cibicki.

Att J-Södra tog ett poäng i dag berodde till största delen på det defensiva arbetet. Samtliga spelare låg, allt som oftast, rätt i positionerna.

Hammarby skapade en del farliga målchanser. Det är naturligt. Med den massiva press som kom i slutet är det också naturligt att J-Södra till sist inte orkade stå emot.

LÄS MER: J-Södra sekunder från skräll – då kom kvitteringen

LÄS MER: Jönsson: Så ska J-Södra slå Hammarby

Men nykomlingen gjorde sett till hela matchen en riktigt bra insats. De gånger Hammarby spelade sig till bra chanser i straffområdet agerade Damir Mehic lugnt och förtroendeinvigande.

Jönköpings Södra leder Allsvenskan. Visserligen tillfälligt. Laget kommer med största sannolikhet inte stanna i toppen.

Men dagens match visade återigen att J-Södra inte kommer bli en lätt uppgift för något lag.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen