Kommun Huskvarna

Magsjukan spårad till restaurang

Magsjukan spårad till restaurang

Enligt miljö- och hälsoskyddsnämnden är det troligt att det stora magsjukeutbrottet kommer från en restaurang i Huskvarna. Man menar att det är troligt att mat är inblandat då spridningen har blivit så stor. 

Det var restaurangen som för två veckor sedan kontaktade miljö- och hälsoskyddskontoret då personal hade insjuknat i magsjuka. Nämnden beslutade den 21 april att förbjuda restaurangen att servera mat som inte värmebehandlats. 

70 anmälningar
Beslutet hävdes förra måndagen och sammanlagt kom omkring 70 anmälningar till kommunen som man misstänker har koppling till utbrottet, rapporterar Jönköpings-Posten. 

Noroviruset
Provsvar från några drabbade personer visade på noroviruset. Vilket är det virus som ger vinterkräksjuka. 

Sallad och vinegrette 
Man misstänker att det var en sallad och vinegrette som är boven i dramat. Detta skickades för provtagning till Livsmedelsverket. 

– Men det är väldigt svårt att hitta virus i livsmedel och det har de inte kunnat göra. Det betyder inte att det inte kommer därifrån, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Karin Berg till Jönköpings-Posten. 

Troligt men inte fastställt
Det är alltså inte helt fastställt att utbrottet kommer från restaurangen. 

– Men det är svårt att få en sådan spridning om man inte har mat med i bilden. Vi har inte hittat någon specifik maträtt, men anmälningarna vi har fått har gemensamt att man ätit på restaurangen under de senaste dagarna, säger Karin Berg till tidningen. 

RELATERAT: Huskvarnaborna bara spyr - magsjuka härjar

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen