Folk Jönköping

Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år

Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 årHan har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 2Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 3Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 4
Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 6Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 7Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 8Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 9
Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 11Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 12Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 13Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 14
Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 16Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 17Han har slitit hårt för att nå ända hit – Jon Espeset fyller 50 år bild nr 18

Han är den framgångsrike krögaren och restaurangägaren, som älskar livet. Under sina 22 år i Jönköping har han byggt upp flera mat- och uteställen tillsammans med partnern Patrik Snygg. Succén har dock inte varit gratis.
– Vi har varit i källaren många gånger, men vi är duktiga entreprenörer som hittar nya krafter i våra galna idéer, säger Jon Espeset, som i dag fyller femtio år.

– Vi har kämpat och jobbat jättemycket genom åren. Vi har slitit och jobbat alla helger, jul, nyår, påsk och så vidare i alla år när alla andra varit lediga, säger Jon Espeset.

Bestämde sig tidigt
Jon Espeset är född i Fredrikstad i Norge. Tidigt bestämde han sig för vad han skulle viga sitt liv för.

- Jag var femton år när jag bestämde mig. Jag gick som lärling i sammanlagt sex år. Då, i Norge, fanns det krav på utbildning för att få driva krog eller arbeta sig upp i branschen.

Arbetat sig uppåt
Han har sedan arbetat sig uppåt inom hotell- och restaurangbranschen. Sammanlagt, berättar han, har han erfarenhet inom sexton olika avdelningar.

- Jag har gått igenom alla yrken inom hotell.

Träffade Patrik Snygg
När han arbetade på SAS Radisson i Oslo, så träffade han Patrik Snygg. De kom bra överens och de hade samma mål. Patrik ville driva eget och Jon hängde på. Tillsammans började de driva en krog i Oslo. Patrik ville dock tillbaka till Sverige och Jon hakade på. De hittade ett hotell i Jönköping.

- Vi tog över Savoy Hotell i Jönköping den 25 maj 1994.

Öppnade fler ställen
Tanken var att de bara skulle stanna kvar i staden i tre till fem år. Men livet kom emellan.

- Vi fick barn och ett social umgänge.

Ja, sedan Savoy har det bara fortsatt med fler verksamheter; Ringnes Pub 1995 restaurang Annorlunda på Piren 1997, Harrys 2003, Sliver 2008 och Red 2013. Efter denna sommaren kommer de att öppna något mer.

- Men det får bli en överraskning, säger Jon hemlighetsfullt.

Stor fest på lördag
Nu har han nästan tillbringat halva sitt liv i Jönköping. I dag, fredag, fyller han femtio år och det kommer att firas stort. 180 gäster från både Norge och Sverige kommer till festen, i morgon, lördag, som hålls på både Sliver och Red.

- Det kommer att bli ett spektakel med musik och underhållning.

 

Fakta

Namn: Jon Espeset
Ålder: 50 år på fredag och firar på lördag
Bor: Jönköping
Familj: Frun Catharina Holmberg och dottern Victoria Espeset
Reservfamilj: Patrik och Eva Snygg med barnen Mattias och Daniel
Intressen: Golf, ishockey HV71 och sälja in krogshowen

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen